spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Türk savaş uçağının ilk çizimleri başladı

Seçtiklerimiz

Avcı olarak tasarlanacak jetin ilk çizimleri başladı. Zaman’ın edindiği bilgiye göre, savaş uçağının hangi manevraları yapacağına dair hesaplamalar da mühendisler tarafından yürütülüyor. Uçağın tasarım çalışmalarında, dünyaca ünlü havacılık ve savunma şirketi SAAB’dan da teknik destek alınacağı belirtiliyor.

SAAB, Giripen JAS 39 savaş uçağının da üreticisi. Türk Hava Kuvvetleri, şu anda F-4 ve F-16 savaş uçaklarını envanterinde bulunduruyor. Bu uçakların yerini ise önümüzdeki yıllarda yine ABD’de üretilen F-35’ler alacak. Türkiye, 16 milyar dolar karşılığında 100 F-35 almayı planlıyor. İlk 2 F-35’in siparişleri ise resmî olarak verildi. Fakat Pentagon’un açık bir dille bu uçağa ait kaynak kodlarını vermeyeceğini açıklaması, Ankara’yı kaygılandırıyor. İşte böyle bir süreçte Türkiye, kendi savaş uçağını yapmak için kolları sıvadı. İlk etapta ‘kavramsal tasarım’ için 20 milyon dolarlık bütçe ayrıldı.

2023’e yetiştirilmesi hedeflenen savaş uçağı için harekete geçildi. Şu anda fizibilite çalışmaları devam ediyor. İlk Türk savaş uçağının kaç liraya mal olacağı, hangi sistemlerin kullanılacağı, pazardaki fırsatlar ve tehditler gibi konular üzerinde duruluyor. Dünya çapında ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya, savaş uçağı üretimi konusunda başı çekiyor. Türkiye’nin de bu ülkeler arasına girecek olmasının, tüm dünyaya verilecek bir ‘bağımsızlık’ mesajı olması açısından da büyük önem taşıdığı kaydediliyor. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika