spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Türk pilotlar böyle çıkarıldı

Seçtiklerimiz

Türk pilotları denizden çıkaran Nautilus araştırma gemisini işleten Ocean Exploration Trust adlı vakıf arama operasyonunun detaylarını açıkladı.

Açıklamaya göre, Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine arama faaliyetine girişen Nautilus gerekli izinlerin alınmasının ardından bölgeye gönderildi.

2 Temmuz’da Suriye açıklarına ulaşan Nautilus’un arama çalışmaları, Türk jetiyle irtibatın kesilmesinden 1 saat 40 dakika sonra Türk helikopteri tarafından tespit edilen yağ tabakasının gözlendiği bölgede yoğunlaştı. 

Bölgeye gelen Türk donanmasına ait araştırma gemisi TCG Çeşme’nin sonar cihazıyla 197 saat süren taramalar sonunda enkazın bulunabileceği 8 muhtemel nokta tespit edildi.

7 NUMARALI HEDEF

Nautilus’un Herkül ve Argus adlı iki denizaltısı 3 Temmuz’u 4 Temmuz’a bağlayan gece 7 numaralı hedefe odaklandı. Hedefe yaklaştıkça jete ait yüzlerce parçayla karşılaşan denizaltılar, iki Türk subayını, enkazın arasında denizin tabanına uzanmış halde görüntüledi.

Türk hükümetinin naaşların en kısa zamanda çıkarılması kararı üzerine asansör adı verilen ve deniz dibinden numune ile arkeolojik kalıntılar çıkarılmasını sağlayan sistem devreye sokuldu.

ASANSÖR UÇUŞ KEMERİNDEN TUTTU

Herkül adlı robot denizaltı, teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un naaşını üniformasındaki iki uçuş kemerinden tutarak asansöre bıraktı. Asansör 45 dakika içinde Teğmen Aksoy’un naaşını yüzeye çıkardı. Teğmen Aksoy’un ardından Yüzbaşı Gökhan Ertan da aynı şekilde denizden çıkarıldı.

PİLOTLARA ONUR TÖRENİ

Açıklamada, her iki naaş çıkarıldığında da askeri bir onur töreni düzenlendiği, bölgedeki tüm gemilerin ve askerlerin, gemi sirenleri eşliğinde şehit pilotlar Aksoy ve Ertan için selam durduğu yer aldı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika