spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Turizmin Kültürler Üzerindeki Gücü

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin önde gelen İş Adamı Özaltın Holding ve GloriaHotels&Resorts Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın’ın yöneteceği panele Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr Mehmet Görmez, Türkiye Süryani Kadim Cemaati Ruhani Reisi Yusuf Çetin, Türkiye Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Avrupa Yahudi Parlamentosu Dışişleri Komitesi Eş Başkanı Cefi Jozef KAMHİ, Rum Ortodoks cemaati mensubu, Türkiye Vakıflar Meclisi üyesi Laki Vingas ve Türkiye Vakıflar Meclisi üyesi 20 Ülkenin Büyükelçileri katılacak.

IDI (Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü) Kurucusu ve Başkanı Türkiye’nin saygın iş adamı Nuri Özaltın ve eşi Sebahat Özaltın önderliğinde merkezi Federal Almanya’nın Başkenti Berlin’de olan Kültürler Arası Diyalog ve Turizm Enstitüsü- IDI çalışmalarına başladı.

Başkan Yardımcılığını Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) Başkanı Dr. Michael Frenzel, Federal Almanya Cumhurbaşkanı eski sözcüsü Prof Dr. Friedbert Pflünger ve Öznur Özaltın Özdemir’in yürüttüğü enstitünün Genel Sekreterliğini görevini de yine bir Türk işadamı Hüseyin Baraner yürütmektedir.

İLK TOPLANTI 5 MARTTA BERLİN’DE

Faaliyetlerine ilk olarak, 5 Mart 2013 tarihinde Berlin’deki Federal Almanya Meclisi Dış İlişkiler Salonu’nda her dinden ve her kültürden, din ve siyaset adamlarının katılacağı, "Turizmde Dinler ve Kültürler Arası Barış" konusunu masaya yatırılacak.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da IDI davetlisi olarak Almanya Federal Meclisi Dışişleri Komisyonu Salonu’nda 5 Mart Salı günü saat 12: 00 ile 15: 00 arasında "Müslümanlar, Yahudiler, Hıristiyanlar – Barış Mümkün" konulu bir konuşma yapacak. Tartışmayı Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü (IDI ) Başkan Yardımcısı, girişimci ve eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Friedbert Pflüger yönetecek.

Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz (CDU/CSU) ve Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı Maram Stern, Arınç’ın konuşmasını cevaplayacaklar.

Bu yıl dünya genelinde 1 milyarı aşkın insan farklı ülkelere seyahat edeceğini hesap eden turizmciler. Bunun sonucunda turizm, kültürel ve dini diyalogunun gittikçe daha temel bir dayanağı halini geleceğini iddia etmektedirler. Ayrıca, insanların yeni arkadaşlar edinme, birbiriyle ilişki ve dostluklar kurması için fırsatlar ortaya çıkacağına inanılmaktadır.

IDI’NIN AMACI NEDİR?

IDI’nın amacı, turizmin üstlendiği "köprü rolü" nü göz önünde bulundurarak, dünya genelinde kültürel ve dini anlayışı teşvik etmektir.

IDI’nın açılımı: Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü’dür

Etkinliğin amacı, kültürler ve dinler arasında barışçıl ve dostane diyalogun günlük hayatta nasıl oluşabileceğini göstermektir. Burada turizmin anahtar rolü üzerinde de durulacak.

YILDA 1 MİLYAR İNSAN SEYEHAT EDİYOR

IDI, Dünya kültürleri arasındaki köprü olacak. 2012 yılında 1 milyar insan ülkelerinin dışına seyahat etti. Bu insanlık tarihinin en büyük rakamı olarak kabul ediliyor. Bunlar, Dünyada kendi kültür elçiliklerini yapan 1 milyar insan ve kültürler arası dostluk, anlayış ve temas için 1 milyar fırsat. Turizm, farklı dünyaların teatisi için bir faktör haline geldi.

Halen dünyadaki birçok sorunun temelinde, yabancı kültürlerin, dinlerin, geleneklerin ve alışkanlıkların farklılıklarına yeterli anlayış gösterilmemesi yattığı iddia ediliyor. Bu farklılıklar ön plana konuluyor. Farklı kültürler kendi kültürüyle bağdaşamaz olarak değerlendiriliyor. Kültürler arasındaki benzerlikler ve kesişme noktaları görmezlikten geliniyor. Ülkeler arasındaki yoğun turizm hareketleri, halklar arasındaki karşılıklı anlayışı yeterince derinleştiremedi. İşte bu noktada IDI bu birlik ve beraberliği sağlamayı amaç edindiği belirten Başkan Nuri Özaltın, "Dünyadaki zengin çeşitlilik gösteren kültürlerin arasındaki ortak noktaları göstererek, uluslar ve kültürlerarası empati, sempati ve barışa daha yakınlaşmak için, turizmin büyük bir katkı sağlayabileceğine bizler gibi seyahat edenleri de inandırmak istiyoruz" diyerek bunu başaracaklarını söyledi.

HEDEF KÜLTÜRLER ARASI DİYALOG

IDI Başkanı Nuri Özaltın, Prof. Dr. Friedbert Pflüger ve WTTC (Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi) Başkanı Dr. Michael Frenzel yönetimi ise bu projenin sağlıklı bir şekilde yürümesi için kendilerine de, hedefleri koydu. Bu hedefler ana başlıklarla

Şu şekilde sıralanıyor:

1-Kültürler arası diyalogu desteklemek

2-Kültürel, dini ve cinsiyete dayanan farklılıkları aşmayı sağlamak

3-Uluslar ve kültürler arası anlayışı desteklemek

4-Uluslararası diyalogu turizm kaynaklı konsept ve fikirlerle zenginleştirmek

5-Eğitim ve basın gezilerinin düzenlenmek

6-Turizmde hizmet verenlere eğitim ve seminerler düzenlemek

7-Uluslararası sempozyumlar düzenlemek

8-Kendini ‘Turizm sayesinde halklar arası anlayış’ konusuna adayan genç araştırmacılara burs vermek.

9-Bu konudaki edebi eserleri barındıran bir kütüphane kurmak

10-Bu konudaki medyalara sahip bir kültürler arası diyalog merkezi kurmak.

Bu hedeflere ulaşabilmek için, ilk adım olarak yukarıdaki hedeflerimizi başarmak için katkı sağlayabilecek tur operatörleri, otel zincirleri havayolu şirketleri ve seyahat acentaları, lider turizm tedarikçileri, diğer sektörler ve ayrıca sanat, spor, kültür ve siyasetten lider temsilcileri kazanmak amaç ediniliyor.

Buradaki öncelikli hedef, uluslararası diyalogu desteklemeyi, vazgeçilmez bir işletme ve kurum felsefesi haline getirmek olarak öne çıkıyor. Panel 5 Mart 2013’te Hotel InterContinental Budapester Straße 2, 10787 Berlin’de Federal Almanya Büyük Millet Meclisi salonlarında yapılacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika