spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Turizmdeki sorunun cari açığa etkisi 12 milyar dolar

Seçtiklerimiz

"Turizmdeki zarar 500-600 milyon dolarlık fonla karşılanabilir"
 
– Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın: – "Turizmdeki sorunun cari açığa etkisinin şu anda 11-12 milyar dolar olduğundan bahsediliyor. Bunun yüzde 5’i 500-600 milyon dolar eder. Bu rakam turizmi kurtarma fonu olarak ayrılsa ve yurt dışındaki tanıtım ve lobi kuruluşlarıyla anlaşılsa, bu zarar karşılanır" – Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Dinçer: – "Son dönemde Avrupa ve Türkiye’de olan terör saldırılarının sektörde kısa vadeli olarak etkileri görülebilir ancak bunlar marjinal ve geçici etkilerdir"

Akfen Holding ve TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, turimdeki sorunun cari açığa etkisinin şu anda 11-12 milyar dolar olduğundan bahsedildiğini aktararak, "Bunun yüzde 5’i 500-600 milyon dolar eder. Bu rakam turizmi kurtarma fonu olarak ayrılsa ve yurt dışındaki tanıtım ve lobi kuruluşlarıyla anlaşılsa, bu zarar karşılanır." dedi.

 
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Akın, Rusya ve Almanya’nın dışındaki pazarlara bütçe ayırıp, pazarlama yapılması gerektiğini aktararak, aktif pazarlamayla yeni insanların Türkiye’ye getirilebileceğini söyledi.
 
Bunu yapmak için gereken enerjiye, çevreye ve imkanlara sahip olunduğuna işaret eden Akın, dünyanın hemen hemen her ülkesine ihracat yapılabildiğini ve yabancı dil bilen insan sayısının çoğaldığını dile getirdi.
 
Akın, Türkiye’nin mutlaka tanıtım, pazarlama ve yeni ziyaretçi bulma gibi bir program tanıtımına ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Dışarıda ‘Türkiye’de terör var, gitmeyin’ diyen bir lobi var. Bu bir gerçek. Bunu gerçeği görmezlikten gelemeyiz. Bu var diye biz kafamızı kuma gömemeyiz." ifadelerini kullandı.
 
Sektördeki zararı karşılamak için bankalara gitmenin bir çözüm olmadığına dikkati çeken Akın, şunları kaydetti:
 
"Bunun bir alternatifi de bütün turizm yatırımcılarının daha evvelden olduğu gibi bu oteller yapıldığında müşterisi yoktu ama bu turizmci arkadaşların hepsi aktif pazarlamayla, kendilerine ait satış modelleri geliştirerek böyle güzel fikirlerle Türk turizmini yarattılar. Şimdi bunu bizim aşamamamız bizi şaşırtıyor doğrusu. Bizim mutlaka bunu aşabilecek enerjiyi gösterebilmemiz lazım. Bugüne kadar Türkiye’ye gelmemiş milyarlarca insan var. Bizim Türkiye’de terörün abartılmaması gerektiğini ve bizim Türkiye’de terörün üstesinden geleceğimizi anlatabiliriz. Bunun da propagandasına ihtiyacımız var."
 
 

– "Lobi kuruluşları bizimle çalışmak için can atıyor"
 
 
Akın, dünyanın her tarafında birçok lobi kuruluşu olduğunu belirterek, "Bunlar bizlerle çalışmak için can atıyor ve çok büyük paralar da değil. Turimdeki sorunun cari açığa etkisinin şu anda 11-12 milyar dolar olduğundan bahsediliyor. Bunun yüzde 5’i 500-600 milyon dolar eder. Bu rakam turizmi kurtarma fonu olarak ayrılsa ve yurt dışındaki tanıtım ve lobi kuruluşlarıyla anlaşılsa, bu zarar karşılanır. Kamu tek başına bu sektörün zararını karşılayacağım dese bu gerçekçi değil. Bunu mümkün değil yapamaz." değerlendirmelerini yaptı.
 
Otellerdeki doluluk oranlarının son dönemdeki gelişmelerden ne kadar etkilendiğine ilişkin bir soruyu da Akın, "Çok etkilendi. Benim aldığım rakamlar şu anda mevcut turizm potansiyelimizin yüzde 70’ini kaybetmekle karşı karşıyayız. Bu yaz için doluluk anlamında söylüyorum. Atatürk Havalimanında ise durum vahim değil gelen rakamlara baktığımızda. Turizm kadar kötü değil durum." şeklinde yanıtladı.
 
 
 
– "2016 yılı 2015’ten daha iyi olacak"
 
 
Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer de son dönemde Avrupa ve Türkiye’de olan terör saldırılarının sektöre kısa vadeli olarak etkilerinin görülebileceğini, ancak bunların marjinal ve geçici etkiler olduğuna dikkati çekti.
 
Kendi sorumluluk alanı olan teknoloji marketlerinde, gıda perakendeciliğinde böyle bir olumsuz etkinin görülmediğini vurgulayan Dinçer, "Sadece bazı alışverişler ertelendi. Bu hafta sonu geçen haftasonuna göre daha iyi performans sergilendi. Bir nevi geçen hafta sonunun telafisi oldu." şeklinde konuştu.
 
Sektörün 2016 yılı performansı hakkında öngörülerini paylaşan Dinçer, şunları kaydetti:
 
"2016 yılının 2015’ten daha iyi olacağını düşünüyorum. Global konjonktür açısından ocak ve şubat ayı zor geçti. Şubatın ortasından sonra risk iştahında iyileşme oldu. Türkiye ekonomisinin 2015’i yüzde 4 civarında büyüme ile kapatacak. Enflasyonda bir ara çift haneler konuşuldu ama şimdi yüzde 8’lere geriledi. Cari açığın milli gelire oranının enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 5’in altına geriledi. Bankacılık sektöründe kredi büyümesinde belli bir noktaya gelindi. Kredilerin mevduata oranında yükseklik var. Belki burada bir sınırlama gelebilir."
 
Dinçer, turizm sektöründeki son gelişmelere de değinerek, "Turizm sektörü muhtemelen kötü bir yıl geçirecek ama ümit ediyorum ki toplam ekonomiye etkisi sınırlı olacaktır." dedi.
 
Rusya ile ilişkilerin kötüleşmesi ve ekonomiye sekte vurmasının olumsuz olduğunu belirten Dinçer, "Önümüzde İran var. Ama İran’la Rusya’daki kaybı telefi edeceğiz. Sabancı olarka İran gündemizde. Şu anda araştırma aşamasındayız." şeklinde konuşmasını tamamladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika