spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Turizmciler uçak yakıt desteğinden memnun

Seçtiklerimiz

AKTOB Başkanı Hacısüleyman: "Yıl sonuna kadar uzatılmasını istediğimiz bu desteğin yaz dönemince devam etmesini memnuniyetle karşıladık. Desteğin turizmin toparlanmasına bir miktar katkısı olacağını düşünüyorum" – TÜROFED Başkanı Ayık: "Bu kararın nisan ayında açıklanması çok olumlu oldu. Birçok firmanın uzun vadeli planlamalarına bu destek yardımcı olacak. Mutlaka olumlu dönüşleri olacaktır. Buna benzer yapılacak her türlü destek turizmcilere nefes aldıracaktır" – ATSO Başkanı Çetin: "Şimdiden açıklanması da iyi oldu. Turizmcilere bir nefes aldırır. Bu destekle Avrupa’dan gelecek uçuş sayısının artacağını düşünüyorum" – GETOB Başkanı Bülbüloğlu: "Uçakların devamını sağlamamız lazımdı. Bu desteği veremezsek uçaklar iptal olabilirdi. Bakanlığımız bunun önüne geçti. Bu desteği çok olumlu buluyoruz"
 
Kültür ve Turizm Bakanlığının yabancı ülkelerden gelen uçaklara verdiği yakıt desteğinin eylül ayına kadar uzatıldığını açıklaması, turizmciler tarafından memnuniyetle karşılandı.
 
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmde yaşanan kayıpların en aza indirilmesiyle ilgili her türlü çalışmaya destek verdiklerini söyledi.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın açıklamasının kendileri için mutluluk verici olduğunu belirten Hacısüleyman, "Yıl sonuna kadar uzatılmasını istediğimiz bu desteğin yaz dönemince devam etmesini memnuniyetle karşıladık. Desteğin turizmin toparlanmasına bir miktar katkısı olacağını düşünüyorum." dedi.
 
Bu dönemde alternatif pazarların ön plana çıktığına ve bu pazarlar için ön şartın ulaşım olduğuna dikkati çeken Yusuf Hacısüleyman, "Ulaşım ne kadar kolay olursa, gelen turist sayısı o kadar artıyor. Uzakdoğu, Arap coğrafyası gibi ülkelerden Antalya’ya direkt uçuşların olması gerekiyor. Aktarma noktası olarak kullanılan İstanbul’u ‘destinasyon’ olarak kullanmamız gerekiyor. Alternatif pazarların oluşması için farklı ülkelerden aktarmasız uçuşların olması gerekiyor." diye konuştu.
 
Bakanlığın istihdam paketini de açıklamasını beklediklerini anlatan AKTOB Başkanı Hacısüleyman, "Onu da bir an önce çıkartabilirsek, en azından maliyetler, giderler ve iş barışı açısından bir rahatlama sağlamış oluruz." ifadesini kullandı.
 
– "Olumlu dönüşleri olacaktır"
 
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise uçaklara yakıt desteğinin eylül ayına kadar uzatılmasının turizme olumlu yansımalarının olacağını belirtti.
 
Bu konuda uzun süredir Bakanlık ile görüştüklerini anlatan Ayık, kararın nisan ayında açıklanmasının çok olumlu olduğunu dile getirdi.
 
Osman Ayık, birçok firmanın uzun vadeli planlamalarına bu desteğin yardımcı olacağını anlatarak, "Mutlaka olumlu dönüşleri olacaktır. Buna benzer yapılacak her türlü destek turizmcilere nefes aldıracaktır." şeklinde konuştu.
 
Ayık, sektörle ilgili istihdam paketi gibi desteklerin de hızla gündeme gelip açıklanması gerektiğini de vurguladı.

– "Turizmcilere nefes aldırır"
 
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de desteğin Antalya için çok önemli olduğunu kaydetti.
 
Antalya’nın yaşadığı sıkıntıların geçmesi için bu desteğin önemli katkısının olacağını vurgulayan Çetin, "Şimdiden açıklanması da iyi oldu. Turizmcilere bir nefes aldırır. Bu destekle Avrupa’dan gelecek uçuş sayısının artacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
 
Çetin, Avrupa’ya Antalya’nın güvenli olduğunu iyi anlatmak gerektiğine işaret ederek, "Güvenlik sorununu aşmaya çalışıyoruz. Bu sorunu aşmak için sosyal medya çalışması, tanıtım çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bakanlığın bu yönde çalışmaları var. Umarım bu sorunlar kısa sürede çözülür." diye konuştu.
 
– "Bu desteği veremezsek uçaklar iptal olabilirdi"
 
Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala ise Kültür ve Turizm Bakanı Ünal’ın açıklamalarını çok olumlu bulduğunu ifade ederek, yabancı tur operatörlerinin uzun süreli planlama yapabilmesi için yakıt desteğinin yaz boyunca devam ediyor olması gerektiğini kaydetti.
 
Desteğin ekim sonuna kadar uzatılması gerektiğini belirten Kavala, şöyle konuştu:
 
"Eylül ayına kadar olacağı belirtilmiş, ancak bu desteğin ekim sonuna kadar uzatılması çok daha olumlu olur diye düşünüyorum. Birçok yabancı tur operatörü uçaklarının bir kısmını iptal ediyor. Bu açığın mutlaka bizim milli hava yolumuz Türk Hava Yolları ile direkt Bodrum Havalimanı’na inecek şekilde dizayn edilmesi lazım. İngiltere’den, Fransa’dan veya Almanya’dan, Ukrayna’dan hatta Rusya’dan da olabilir. Bu durumda tur operatörlerinin iptal etmiş olduğu uçakların dahi müşterilerini getirme şansına sahip olabiliriz. Aksi takdirde bu imkansız hale gelir. Bakanımızdan bu desteğin de yapılmasını bekliyorum."
 
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, alınan destek kararının uçak iptallerinin önüne geçeceğini anlattı.
 
Konaklama sektörünün bu destekle biraz daha rahatlayacağını aktaran Bülbüloğlu, "Biz bunu bekliyorduk. Nisan ve mayıs sonuna kadar olmasının pek anlamı yoktu. Bizim sıkıntımız, uçakların devamını sağlamamız lazımdı. Bu desteği veremezsek uçaklar iptal olabilirdi. Bakanlığımız bunun önüne geçti. Bu desteği çok olumlu buluyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Dalaman Ortaca Köyceğiz Turistik Otelciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur da desteğin turizme çok olumlu yönde yansıyacağını dile getirdi.
 
Türkiye’ye gelen turistlerin büyük bir bölümünün havayolunu kullandığını hatırlatan Okutur, "Hem tarifeli hem de tarifesiz uçaklar için uygulanacak 6 bin dolarlık yakıt desteğinin eylül ayına kadar uzatılması bölge turizmini çok olumlu etkileyecektir." dedi.
 
– Esnaf da memnun
 
Bodrum’da yaklaşık 15 yıldır turizmle uğraşan Selim Memiş de Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
 
Desteğin ekim ayına kadar uzatılması halinde turizmcilere daha çok katkı sağlayacağını düşündüklerini belirten Memiş, "Bodrum’da turizmle uğraşıyorum. Bu desteğin bize de katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çalışmaları esnaf olarak destekliyoruz." şeklinde konuştu.
 
Turizmci Seyfullah Alemdar ise Bodrum’da emlak ve inşaat işiyle uğraştığını, destek süresinin uzatılmasının turizmin her sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini dile getirdi.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika