spot_img
spot_imgspot_img
7.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Turist teşvik usulleri belirlendi

Seçtiklerimiz

Türkiye’ye tüm dünyadan, 1 Nisan-31 Mayıs arasında turist getirecek A grubu seyahat acentalarına uçuş başına 6 bin dolar destek verilecek. Seyahat acentaları, destekten yararlanmak için 1-30 Nisan arasındaki uçuşlara ilişkin en geç 1 Ağustos, 1-31 Mayıs arasındaki uçuşlara ilişkin 31 Ağustos mesai saati bitimine kadar başvuracak.
 
Ülkemize Turist Getiren A Grubu Seyahat Acentalarına Destek Sağlanması Hakkında Kararın Uygulama Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Tebliğde, havayoluyla Türkiye’ye turist getiren (A) grubu seyahat acentalarına sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esaslar yer aldı.
 
Buna göre, destekten en az 100 yolcusu bulunan bir uçak ile Antalya Gazipaşa-Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havalimanlarına tarifesiz uçakla Türkiye’ye tek başına veya birlikte turist getiren seyahat acentaları yararlanacak.
 
Destekten İran’dan yine bu havalimanlarına ulaşmak üzere Türkiye’deki diğer havalimanları üzerinden gerçekleştirilen kapalı grup uçak seferiyle tek başına veya birlikte turist getiren seyahat acentaları da faydalanacak.
 
İçerisinde en az 100 yolcuyla tarifesiz sefer yapan bir uçak, yolcularını bu havalimanlarından farklı ikisine indirmesi halinde de destekten yararlandırılacak. 
 
Seyahat acentası bir uçakta getirdiği toplam yolcu sayısı 11’den az olması halinde destekten yararlanamayacak.
 
Turist getirme niteliği taşımayan hac, umre ve benzeri organizasyonlarla gerçekleştirilen uçak seferleri de destek kapsamı dışında olacak. 
 
Bu çerçevede 1 Nisan 2016 saat 00.00’dan 31 Mayıs 2016 saat 23.59’a kadar, yerel iniş saatleri esas alınarak tarifeli ve tarifesiz turistik uçak seferleriyle turist getiren seyahat acentalarına uçak başına 6 bin dolar destek verilecek. 
 
Tarifesiz ortak uçuş olması halinde, her bir seyahat acentasına verilecek destek tutarı, o seyahat acentasının getirdiği yolcuların, seyahat acentaları tarafından getirilen toplam yolculara oranı esas alınarak hesaplanacak. 
 
Tarifeli bir uçakta bir veya birden fazla seyahat acentası tarafından getirilen turistin bulunması halinde her bir seyahat acentasına verilecek destek tutarı, o seyahat acentalarının getirdiği yolcuların uçaktaki toplam yolculara oranı esas alınarak belirlenecek. 
 
Yolcuları tek bir seyahat acentası tarafından getirilen seferlere ilişkin talepler öncelikle sonuçlandırılacak.
 
Seyahat acentaları, 1-30 Nisan 2016 tarihleri arasındaki uçuşlara ilişkin en geç 1 Ağustos 2016 tarihi mesai bitimine kadar, 1-31 Mayıs 2016 tarihleri arasındaki uçuşlara ilişkin en geç 31 Ağustos 2016 tarihi mesai bitimine kadar bakanlık evrak kaydına giriş yapacak şekilde başvuruda bulunacak. Bu tarihlerden sonra yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacak.
 
– Ödemeler Türk Lirası olarak yapılacak
 
Bakanlıkça, yapılan inceleme neticesinde desteklemeden yararlanması uygun görülen seyahat acentasına, takip eden ayın 15’ine kadar ödeme yapılacak.
 
Ödemeler; ibraz edilen belgedeki giderlerin ödeme belgesi tarihindeki gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kurları listesinde yer alan döviz alış kurları esas alınarak Türk Lirası cinsinden yapılacak.
  
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika