spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

TSK’nın mini İHA’ları: Gözcü ve Arı

Seçtiklerimiz

Onlar Mehmetçiğin gözü kulağı. İnsansız hava araçları sınır karakollarının güvenliğine büyük katkı sağlıyor. Çevrede yaşananlar gece gündüz takip ediliyor.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki insansız hava araçları ile üs bölgeleri ve karakolların güvenliğine yönelik önlemlerini artırdı. Türkiye’de geliştirilen mini İHA’larla dar alanlarda etkili sonuçlar alındı.

 

GÖZCÜ KÖR NOKTALARI GÖRÜYOR
 
Yerli imkanlarla üretilen mini insansız hava aracı "GÖZCÜ" özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki kritik karakol ve üs bölgelerinde kullanılıyor. Yakın bölgelerin emniyetinin sağlanmasına büyük katkı sağlıyor. Gece ve gündüz uçabilen GÖZCÜ, üzerindeki kamera sistemleri sayesinde detaylı görüntüleme yapabiliyor. Bu sayede karakol veya üs bölgesi çevresindeki olası kör noktalar ortadan kaldırılıyor.
 
Karakoldaki uzman personel tarafından kullanılan GÖZCÜ, elde ettiği görüntüleri yer kontrol istasyonuna anlık gönderiyor. Elle fırlatılarak gökyüzüne bırakılan gözcü, 15 kilometre menzile sahip..
 
ASELSAN tarafından üretilen insansız hava aracı "ARI" da denenmeye başlandı. Döner kanatlı mini insansız hava aracı sınıfında bulunan ARI, havada asılı kalma özelliği sayesinde tespit edilen görüntünün devamlı takip edilebilmesini sağlıyor.
Havada uzun kalma süresi ve yüksek irtifaya sahip aracın, karakol ve üs bölgelerinin korunmasında da önemli rol oynaması bekleniyor.
 
ARI’nın, özel yazılımı sayesinde otomatik pilot özelliği de var. Belirlenen alanı ayrı bir komutaya gerek kalmadan sürekli katederek takip ediyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika