spot_img
spot_imgspot_img
21.8 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

Transaero Yön. Kurl. Bşk: Olga Pleshakova

Seçtiklerimiz

Havayolunuz 2014 yılında nasıl bir performans sergiledi?

Ben işletmemizin gelişiminden memnum. Pazara yeni bir ürün sunduk, hali hazırda var olan beş hizmet sınıfımıza ek olarak (imperial, business, premium, ekonomi ve turist sınıfları), “indirimli sınıf”ı da başlattık. Ve rota ağımızı, pazarın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde geliştirmeye devam ettik. Aynı zamanda yeni uçak sipariş portföyümüzü de önümüzdeki beş yıl için belirledik, yani sizin anlayacağınız oldukça yoğun bir sene geçirdik.

2013 yılında, 2012 yılında başlattığımız masraf azaltma programına ek olarak, büyümeye, verimliliğe ve stratejik gelişmelere ağırlık veren yeni bir strateji benimsedik. Bu iki programın başlamış olması, büyümemiz için hayati önem taşımakta. Örnek vermek gerekirse, 2014’ün Ocak ayından Ağustos ayına kadar, havayolumuz 9.03 milyonun üzerinde yolcu taşıyarak, yıllık %6.4’lük bir artış sağlamış durumda.

2014 yılının ilk sekiz ayında, geçtiğimiz yılın aynı periyodu ile karşılaştırdığımızda, yurt içi uçuşlarda %37.9’luk bir yolcu sayısı artışı gördük, ki bu da Rusya’daki en büyük beş rakibimiz ile karşılaştırıldığında en yüksek oran.

2015 yılı için planlarınız neler?

Bir sonraki yıl da bu büyümenin devam edeceği beklentisi içerisindeyiz. Kış sezonunda yolcularımıza, bugüne kadarki en yüksek sayımız olan 165 farklı rotada hizmet sunacağız. Bu sezonda, ağırlıklı olarak yeni yurt içi hatlarla birlikte, 11 yeni rotada hizmet vermeye başlayacağız.

Havayolumuz, kuzey bölgesindeki tadilat sebebi ile Sheremetyevo havalimanındaki operasyonlarını geçici olarak durdurmakla beraber, an itibarı ile iki Moskova havaalanından uçuşlar gerçekleştirecek, Vnukovo ve Domodedovo.

Buna ek olarak, Rusya’nın muhtelif bölgelerinden, uluslararası tatil yörelerine direkt uçuşlar başlatmaya devam edeceğiz. Bu Transaero Havayollarının 17 Rusya kentinden 49 rotaya uçuş sunmasını kapsayacak. Hali hazırda oldukça popüler olan “indirimli sınıf”ı daha da yaygınlaştıracağız.

Dünya çapındaki taşıyıcılarla yapacağımız çift taraflı anlaşmalarla işbirliğimizi de artırmaya devam edeceğiz. Yakın zamanda Türk Hava Yolları ile bir ortak uçuş anlaşması imzaladık. Bunun sayesinde, yolcularımız Moskova Vnukovo ile İstanbul arasında, gün içerisinde beş farklı uçuştan birisini seçme özgürlüğüne kavuştular. Bunun gibi ortaklık anlaşmaları sayesinde, Transaero yolcuları, dünya çapında toplamda 700 farklı rotada uçabilmekteler.

Eminim ki tüm bu faktörlerin bir araya gelmesi ile, Transaero Havayolları 2015’de de gelişmeye devam edecektir.

“İndirimli sınıf” beklentilerinizi karşıladı mı ve neden böyle bir sınıf oluşturdunuz?

Rusya’daki düşük ücretli uçuş talebini analiz ettikten sonra, indirimli sınıf olan uçuşlarımıza Ocak 2014’de başladık. Şu anda, “indirimli sınıfımız”, Rusya’daki bu Pazar dilimindeki tek seçenek. 30’un üzerindeki rotaya bu sınıf ile yaptığımız uçuşlardan elde ettiğimiz veriye göre, bu sınıfa ilgi büyük. Şimdiye kadar bu sınıfla 1.5 milyonun üzerinde yolcu taşıdık. İlk dokuz ayın sonuçlarına bakarak, bu sınıfın işletsel olarak kârlı olacağı sonucuna ulaştık.

Bu sınıfta, aynı rota üzerindeki tam hizmet sınıfları ile karşılaştırıldığında, %15 ila %20 arasında indirimli ücretler sunmaktayız. Yeni ürünü ilk piyasaya sürdüğümüzde, Moskova Domodedovo Havaalanından mevcut olan rotayı kullandık. Tüm uçuşlar Boeing 737-500 uçakları ile gerçekleştirildi.

Ancak şunun altını çizmeliyim, ayrı bir iş kolu olarak, ucuz bir havayolu şirketi işletmek gibi bir şey planlarımız dahilinde değil.

Ancak yine de, indirimli sınıf hizmetimizi genişletmeye devam edeceğiz. Bu kış sezonunda, St. Petersburg ve Londra arasında indirimli sınıflı uçuşlar sunacağız. Yine bu sınıfla Moskova-Eilat (Ovda) rotası üzerinde hizmet vereceğiz. Henüz 2014 Ocak ayından beri bu sınıfı işlettiğimiz için, pazar hassasiyetleri ve bu sınıfa olan talebi de incelemeye devam edeceğiz.

Yakın zamanda bu indirimli sınıfı kullanarak Berlin’e mükemmel bir uçuş gerçekleştirdim, ve bu uçuşun menzilini de göz önünde bulundurursanız, her şey beni memnun etti diyebilirim. Havayolunun baş sorumlusu olarak, tüm hizmet sınıflarını kontrol etmek zorundayım. Kış sezonu itibarı ile, yolcularımıza günde iki farklı Berlin uçuşu sunacağız: Vnukovo’dan kalkan bir tam hizmet uçuş ve Domodedovo’dan kalkan bir indirimli sınıf hizmet.

Yerel yasal düzenlemeler sizi ne kadar zorluyor?

Düzenlemeler, hem endüstrinin hem de müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sürekli evriliyor.

Ve 2013 senesi, Rusya havacılık endüstrisi için son derece önemli kararların alındığı bir sene oldu. Yaz aylarında, uçuş esnasında yemek sağlama zorunluluğu kalktı, havayollarının yabancı asıllı pilotları işe almasına izin verildi, ve Belarus, Kazakistan ve Rusya Gümrük Birliği dahilindeki özel uçak ithalat vergi rejimi kanuni süresi uzatıldı.

Bu sebeple diyebiliriz ki, havayolları ve yasa koyucular, birbirlerini dinliyorlar. Karşılıklı olarak kabul edilebilir kararlar alınması hususunda başarılı olmaktayız.

Neden politikacılar havacılığın ortaya çıkardığı ekonomik ve sosyal faydaları anlamakta zorlanıyorlar sizce?

Çoğu zaman sosyal ve ticari fayda yaratmak adına mahalli mevzuat değişiklikleri havayolları tarafından tetikleniyor. Örnek olarak iade edilemez ücret sınıflarının piyasaya sunulması hususu verilebilir. Sonuç olarak, bundan en büyük faydayı sağlayan, fiyatlar ve hizmet sınıfları bazında daha fazla seçeneğin sunulabildiği yolculardır.

Daha akılcı düzenlemelerin ortaya çıkması haricinde, havacılık endüstrisinin karşılaştığı en büyük sorunlar sizce neler?

Bence, havacılık endüstrisinin gelişim sürecinde karşılaştığı en büyük zorluk, bazı bölgelerdeki tedarikçi tekellerine son vermek. Havaalanları, yakıt sağlayan şirketler, bakım, tamirat ve revizyon şirketleri ve dahası. Şu anda, bu tedarikçiler tarafından sağlanan bu hizmetlerin fiyatlandırması, arz ve talep dengesi bazında düzgün bir biçimde belirlenmiyor.

Bir havayolunun geleceğini garanti altına almak için birleşme yoluna gitmesi sizce tek yol mu?

Rusya’nın en büyük özel havayolu şirketinin başı olarak, bunun tek yol olduğunu düşünmüyorum.

Elbette birleşmeler yolu ile yeni havayolu gruplarının oluşturulması şeklindeki global trendin farkındayız, ancak bağımsız oyuncuların da iş yapmak hususunda bir dizi avantajı yok değil. Bunlar arasında, karar vermede esneklik, en yüksek kâr marjı ile en etkin rota ağını oluşturabilmek ve ortaklarını seçme özgürlüğünü sıralayabiliriz.

Gelecekte, inanıyorum ki bir dizi bağımsız ve sürdürülebilir havayolu, ittifaklar ve ortaklılarla yan yana çalışmaya devam edecektir.

Yerel altyapıdan memnun musunuz, özellikle de ana havaalanınızdan?

Şu anda, Transaero’nun operasyonları için kullandığı üç ana havaalanı var – Moskova Vnukovo, Moskova Domodedovo ve St. Petersburg Pulkovo havaalanları.

Birkaç sorun olmasına rağmen, hem havaalanları hem de yerel altyapı sürekli gelişiyor. Moskova’daki Sheremetyevo ve Domodedovo ve Rostov-on-Don havaalanları için yeni pistler yapılması gündemde. Yer altyapısı da, yolcularımıza hem havaalanına giderken hem de ayrılırken aha fazla konfor sunak adına geliştirilmeye devam ediyor.

Moskova’da, Transaero Havayolları, kullandığı iki havaalanının avantajlarını iyi benimseyerek, operasyonlarını en iyi hale getirdi. Örnek olarak, ferah ve geniş bir havaalanı olan Vnukovo, daha seçkin bir havacılık seyahat modeli sunmak için uygun bir aktarma merkezi. Domodedovo nispeten daha dar ve sıkışık bir havaalanı olarak, bizim için tarihi bir aktarma merkezi olma özelliğini koruyor. Onu ağırlıklı olarak yurt içi ve turistik yörelere yapacağımız uçuşları ve indirimli sınıf olan uçuşları işletmek için kullanıyoruz.

Havaalanı kullanım ücretleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce uygun mu bu ücretler?

Eğer amaç havayolları ve yolcuların aldığı hizmetleri geliştiren programlara katkı sağlamaktan ziyade, havaalanının gelirlerini artırmak ise, bu ücretlerin artırılmasına hep karşı olmuşumdur.

Bize lütfen Transaero Connect hizmetinizden ve yolcuları bağlı ve bilgilendirilmiş olarak tutmanın öneminden bahseder misiniz?

Transaero Havayolları, uçuş esnasında yüksek hızlı internet hizmeti sağlayan ilk Rus Havayolu şirketiydi. Bu 2012 Ağustosunda gerçekleşti. Şu anda bu hizmet 31 uçakta mevcut. Ku-bandını kullanan, teknolojik olarak en gelişmiş uydu bağlantı sistemini tercih ettik.

Eskiden uçuşlarım esnasında ya kitap okur ya da uyurdum, ama artık internet bağlantısı olan her uçuşumda, sürekli olarak ofisle bağlantı halindeyim ve durmaksızın çalışıyorum. Oldukça pratik. Bunun yanında, sosyal ağların da çok aktif bir kullanıcısı olduğumu söyleyebilirim.

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu, güvenlik alanında oldukça büyük gelişmelere imza attılar. Bu gelişmelerin ardında ne gibi sebepler var sizce?

Bence bu gelişmelerin ortaya çıkma sebebi, Rusya’nın en büyük havayolunun kendisini Uçuş Güvenlik Yönetim Sistemi olarak mevcut bulunan en gelişmiş teknolojilerle donatması ve kendi Uçuş Güvenlik Yönetim Sistemlerini oluşturmasıdır.

Fortune Dergisi tarafından, Rusya’nın en iyi taşımacılık yöneticisi ve dünyanın en güçlü kadınlarından birisi seçildiniz. Yönetim felsefenizi nasıl tanımlarsınız?

Havacılık endüstrisinde, sorumluluk sahibi, işine bağlı ve birbirine karşı saygılı, sıkı sıkıya bağlı, yüksek seviyedeki profesyonel üyelerin oluşturduğu bir takıma sahip olmak büyük önem arz ediyor. Sanırım bu takımı oluşturmakta başarılı oldum.

Havacılık sektöründe bir profesyonelim. Moskova Havacılık Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra, ilk Rusya özel havayolu şirketi olan Transaero Havayolları’na katıldım. Ve 20 yılı aşkın bir süredir Transaero için çalışıyorum.

Endüstrimizde, yönetimleri işletsel sonuçlar bazında yargılamak mümkün. Havayolunun yöneticisi olarak atanmamdan bugüne kadar geçen sürede, yolcu hacmimiz 52 kat arttı. Ve Transaero, Rusya’nın en büyük ikinci taşıyıcısı oldu.

Havayolundaki görevime müşteri hizmetleri departmanında başladım. İşte bu sebeple hem benim için hem de 11.000 çalışanımız için en önemli öncelik müşteri odaklı yaklaşım. Yolcularımız için çalışıyoruz.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika