spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

THY Yönetimi Üzerindeki Uluslararası Baskı Artıyor

Seçtiklerimiz

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Evelyn Regner (Avusturya Sosyal  Demokrat Partisi) ve Jutta Steinruck (Alman Sosyal Demokrat Partisi), 14  Haziran 2012 tarihinde, Avrupa Komisyonu’na “Türkiye’de grev hakkının  ihlal edilmesi” konulu bir yazılı soru önergesi ilettiler.

Önergede şu sorular yer alıyor:

1. Komisyon Türkiye hükümetinin ve THY’nin yaptıklarını ve SMS yoluyla işten çıkarma uygulamasını nasıl değerlendirmektedir?

2. Komisyon 31 Mayıs 2012 tarihinde kabul edilen yasa sonucunda grev  hakkının sınırlandırılmış olduğunun farkında mıdır? Komisyon,  Türkiye’nin AİHS’nin 11. Maddesine (toplanma ve örgütlenme özgürlüğü)  aykırı davrandığı görüşünü paylaşmakta mıdır?

3. Komisyon yinelenmekte olan bu ihlallerle ilgili (cf. 13 Ocak 2011  tarihli soru, E‑011154/2010) daha önce yaptığından daha sert bir  inceleme yapma ve bununla ilgili bir sonraki ilerleme raporunda daha  ayrıntılı bir yorum yapma niyetini taşımakta mıdır?

4. Komisyon, Türkiye’de birçok koşula bağlı olan grev hakkı biçimini inceleme ve değerlendirme niyetini taşımakta mıdır?

5. Komisyon, sendikal haklara ve çalışanların haklarına yönelik üst  üste yapılan ciddi ihlaller karşısında, ikili görüşmeler bağlamında  Türkiye’ye daha önce yaptığından daha ağır bir baskı yapma niyetini  taşımakta mıdır?

6. Komisyon bugüne kadar gösterilen çabaların ilerleme sağlamadığı görüşünü paylaşmakta mıdır?;

7. Daha önce, 13 Ocak 2011 tarihinde sunulan soruya (E‑011154/2010)  verilmiş olan cevapta belirtildiği gibi Komisyon endişelerini ‘dile  getirmiş’ ve ‘bu endişeleri [Türkiyeli yetkililerin] dikkatine  sunmuştur’ ancak bunun sonucunda çok az ilerleme sağlanabilmiştir.  Komisyon, Türkiye’yi Avrupa sosyal standartları doğrultusunda temel  reformlar yapmak üzere harekete geçirebilmek için neler yapmayı  amaçlamaktadır?

8. Komisyon, toplu iş sözleşmesi ihlallerine karşı greve gidilmesinin yasaklanmasını nasıl değerlendirmektedir?

Soru önergesinin tam metnini okumak için: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2012-005929+0+DOC+XML+V0//EN

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika