spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

THY, uluslararası tepkiyle karşı karşıya

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları, işten çıkarmalara yönelik uluslararası tepkiyle karşı karşıya

ITF bugün yaptığı açıklamada, Türk Hava Yolları ve Türkiye Hükümetinin,  çalışanların işten çıkarılması ve grev yasağı getiren yeni kanun  değişikliğine karşı çıkan bir kamuoyu bombardımanına maruz kaldığını  belirtti.

ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu), Pazartesi günü  -Türkiye’nin zaten son derece baskıcı sendika karşıtı kanunlara sahip  olmasına rağmen- grev haklarını ellerinden alan bir kanun değişikliğini  protesto etmelerinin ardından işten çıkarılan 305 Türk Hava Yolları  (THY) işçisinin işe iadelerini sağlamak için bir kampanya başlattı.

Kampanyanın web sitesi www.reinstate305.org  adresinde de görülebileceği gibi, ITF’in kampanyası, işten çıkarılan  işçilere ve sendikaları Hava-İş’e yönelik bir uluslararası destek  seferberliği başlatmış durumda.

ITF Genel Sekreteri David Cockroft ve ITF Başkanı Paddy Crumlin, ITF’in  sivil havacılık kolundan Sharon James ve Britanya’nın Unite  sendikasından temsilcilerle birlikte, dün Londra’daki Türk Büyükelçiliği  yetkilileriyle bir araya geldiler.

ITF Genel Sekreteri David Cockroft şu açıklamayı yaptı: “Toplantı  olumlu bir havada geçti ve şimdi Türkiye hükümetinin bu anlaşmazlığa bir  çözüm bulmak için çabalarını iki kat artıracağını umuyoruz.  Bununla  birlikte, Türkiye’nin ve ulusal havayolunun bu işçilerin işe iadelerini  sağlamak için harekete geçmemeleri ve sendikaları Hava-İş’e saldırmaya  bir son vermemeleri durumunda, dünya havacılık işçileri tarafından Türk  Hava Yolları’na karşı eşgüdüm içinde yürütülen bir uluslararası  kampanyayla karşı karşıya kalma riskini alacaklarını kendilerine açıkça  belirttik.”

Paddy Crumlin şu değerlendirmeyi yaptı: "Görülen o ki, sürmekte olan bu  uyuşmazlık ülkenin ve havayolunun marka imajına giderek daha fazla  zarar verecektir. Bu durum, hükümetin Avrupa’yla ilgili beklentilerine  ve BM Güvenlik Konseyi’ne 2015 – 2016 dönemi için yaptığı üyelik  başvurusunda, ‘insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü temel  ilkeleri ve değerleri’* için çalışacağına dair verdiği güvencelere uygun  düşmemektedir.”

Crumlin sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, sektörde en iyi uygulamaların  yerleşiklik kazanması için iyi işverenlerle birlikte çalışmayı tercih  ediyoruz, ancak bu türden haksız saldırılar gerçekleştirildiği zaman  harekete geçmekten başka seçeneğimiz kalmıyor. Türk Hava Yolları’ndan,  Star Alliance’ın önde gelen oyuncularından biri olarak, dünya  standartlarında bir havayolu gibi davranmasını ve işçi haklarına saygı  göstermesini bekliyoruz.”

ITF’e üye sendikalar Brezilya, Etiyopya, Polonya, Tayland ve ABD’de  Türk Büyükelçiliklerinden randevu aldılar ve diğer ülkelerde de  sendikalar Türk Büyükelçiliklerinden randevu talebinde bulunacaklar.  Canberra ve Washington’da bu toplantılar gerçekleştirilmiş durumda.

Bu arada, Londra’da Day-Me Türk-Kürt Halkevi üyeleri Hava-İş’i  desteklemek amacıyla başkentteki Türk Hava Yolları bürosu önünde bir  gösteri yapmayı planlıyor.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Evelyn Regner (Avusturya Sosyal  Demokrat Partisi) ve Jutta Steinruck’un (Alman Sosyal Demokrat Partisi)  konuyu Avrupa Parlamentosu’nda gündeme getirmeleri ise hükümet ve THY  üzerindeki baskıyı daha da artırdı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika