spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

THY, Ukrayna’ya Türk yatırımcı çekecek

Seçtiklerimiz

THY Dnepropetrovsk Müdürü ve Zaporajya Müdür Vekili Sözen: – "Siyasi ve ekonomik krizler sebebiyle birçok firmanın küçülmeye gittiği Ukrayna’da, THY olarak yatırımlarımızı artırmamız bu ülkeye verdiğimiz değeri ve duyduğumuz güveni yansıtmaktadır" – TUİD Zaporajya Şube Müdürü Erk: – "Türk iş insanlarının Ukrayna’yı çok ucuz olarak düşünmemesi lazım. Burada yatırım yapacak kişiler istikrarlı bir şekilde çalışırlarsa çok iyi kazanımlar sağlayabilirler" – İş adamı Zeybek: – "Bu kriz, yatırım yapmak isteyenler için fırsattır. Özellikle tarımsal anlamda tecrübeli şirketler, bu ülkede yatırım yaparsa ciddi kazanımlar elde edebilirler"
 
Türk Hava Yolları (THY) Dnepropetrovsk Müdürü ve Zaporajya Müdür Vekili Gürhan Sözen, kriz nedeniyle birçok firmanın küçülmeye gittiği Ukrayna’da yatırımlarını artırmalarının, bu ülkeye verilen değeri ve duyulan güveni yansıttığını belirtti.
 
THY, Ukrayna’da yaptığı son atılımları tanıtmak ve ülkede yaşanan krizin düzenli yatırımlarla fırsata dönüştürülebileceğini Türk girişimcilere duyurmak için Zaporajya kentine basın gezisi düzenledi.
 
Gürhan Sözen, yaptığı açıklamada, THY’nin krizleri fırsata çevirmeyi çok iyi başarabildiğini ve bu durumun en iyi örneklerinden birinin de Ukrayna’ya yapılan yatırımlar olduğunu dile getirdi.
 
Şirketin Ukrayna’daki projelerine ilişkin bilgi veren Sözen, şunları söyledi:
 
"Ukrayna’nın doğu sınırında Rusya ile yaşadığı kriz ortaya çıkmadan THY’nin, Donetsk ve Simferopol’ün de aralarında bulunduğu 6 noktaya seferleri vardı. Hatta Donetsk’e günde iki sefer yapma durumuna gelmiştik. Çatışmalar nedeniyle bu 2 noktada havalimanları kullanılamaz hale gelince tüm havayolu şirketleri gibi bizim de seferlerimiz durdu. THY olarak Ukrayna’da 6 hatta uçarken bir anda 4’e düştük. Ancak bizim için Ukrayna önemli bir pazar olması sebebiyle ülkede yeni hatlar arayışına girdik. THY olarak Kiev, Odessa, Lviv ve Dnepropetrovsk’a uçmaya devam ederken, kısa bir dönem içerisinde önce Herson, sonrasında Zaporajya ve Ivano Frankivsk hatlarını açarak, Ukrayna’daki uçuş noktamızı 4’ten 7’ye yükselttik."
 
İki ülke arasındaki tarihi, ticari ve kültürel bağların kuvvetli oluşuna dikkati çeken Sözen, "Ukrayna’da pek çok Türk iş insanının yatırımları var. Ukraynalılar Türkiye’yi çok seviyor. Hem tatil bölgelerimizi hem İstanbul’u bir marka olarak kabul ediyorlar. Bu sebeple de Ukrayna’daki uçuş noktamızı 7’ye yükselttik." diye konuştu.
 
– "Haftada 4 gün uçuyoruz"
 
Zaporajya hattını, Ukrayna pazarına güvendikleri için havacılıkta zor bir dönem olan kış döneminde, 28 Aralık 2015’te açtıklarını hatırlatan Sözen, şu bilgileri verdi:
 
"Şu ana kadar 4 aylık süreçte hattımızın performansından memnunuz. Bu kente haftada 4 gün uçuyoruz. Pazartesi, çarşamba, cumartesi ve pazar günleri erken saatlerde İstanbul’dan kalkıyoruz, öğle saatlerinde de Zaporajya’dan dönüş uçuşumuzu yapıyoruz. Bu durum bir avantaj. Uçuş saatlerimiz dolayısıyla insanlar gün kaybı yaşamıyorlar. Zaporajya, 800 bin nüfusuyla Doğu Ukrayna’nın önemli bir kenti. Şehir, önemli bir ağır sanayi kenti olmakla birlikte ciddi oranda tarımsal üretim de sağlıyor. Ayrıca yerel yöneticiler tarafından turizm alanında önemli atılımlar yaptı. Şehrin potansiyelinin yanı sıra kriz sebebiyle Donetsk’ten de buraya gelen insan göçü ve sektörel anlamda kayış kentin önemini daha da artırdı."
 
– "Ukrayna, yatırım konusunda Türkiye’ye çok sıcak bakıyor"
 
Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Zaporajya Şube Müdürü Mesut Erk de Ukrayna’da yatırım yapmayı düşünen Türk iş insanlarına önerilerde bulundu.
 
Erk, 19 yıldır bu kentte ticaret yaptığını dile getirerek, "Döküm demir ve çelik işinde şirketimiz Ukrayna’nın ilk firması. Ancak ilk iki yıl tek fatura kesemediğimi bilirim. Sabırla sektörümüzde bir numara olduk. Türk iş insanları burayı çok ucuz bir ülke olarak düşünmeli. Burada yatırım yapacak olanlar, istikrarlı şekilde çalışırlarsa çok iyi kazanımlar sağlayabilirler." dedi.
 
İş adamı Halil Zeybek de Ukrayna’nın ekonomik durumunun uluslararası ekonomik kriz ve öznel koşullara bağlı olarak kötü durumda olduğuna değinerek, şunları kaydetti:
 
"Bu kriz, yatırım yapmak isteyenler için fırsattır. Özellikle tarımsal anlamda tecrübeli şirketler, bu ülkede yatırım yaparsa ciddi kazanımlar elde edebilirler. Sanayi alanında da yatırım için şartlar çok uygun. Bu yatırımlar Ukraynalı yetkililer ve iş adamlarıyla iyi ilişkiler kurularak yapılırsa risk oranı daha azalacaktır. Ticaret için artık şartlar çok elverişli. Bulunduğumuz kente THY, haftada dört sefer uçuyor. Ukrayna, her alanda olduğu gibi yatırım konusunda da Türkiye’ye çok sıcak bakıyor." ifadelerini kullandı.
 
Zeybek, Avrupa’nın en büyük havayolu şirket olan THY’nin, yatırımları ve kaliteli hizmeti sebebiyle Ukrayna’da referans kabul edilmesinin kendilerini gururlandırdığını kaydetti.
 
– Zaporajya hakkında
 
Ortasından geçen Dinyeper Nehri’nin kattığı eşsiz güzellik ve çevresini saran verimli ovalarla Doğu Ukrayna’nın önemli tarımsal üretim merkezlerinden birisi olan Zaporajya, Sovyet döneminde kurulan ve halen çalışan uçak motoru ve otomobil fabrikası, hidroelektrik ve nükleer santrali, limanı, demiryolu merkezi ve zengin maden yatakları ile stratejik bir ağır sanayi kenti.
 
Tarımsal ve sanayi üretiminin dışında 3 bin yıllık tarihi olan, Saka Türklerine sınır kentliği yapan Zaporajya, Dinyeper Nehri’nin ortasında bulunan 12,5-2,5 kilometre genişliğindeki Khortitsa Adası, ada içerisindeki anıt mezarlar ve savaşçı Kazak boylarının asırlar önceki yaşamlarını hala ahşap kale ve köylerinde at üstünde devam ettirmeleriyle görülmeye değer bir şehir.
 
Tüm bu güzelliklerin yanı sıra, antik dönem açık hava müzesi, sanayi, savaş, silah ve özellikle de antika araba müzeleri kentin önemli değerlerinden. Antika araba müzesinde, 1928-1977 arasında üretilen 130’u sivil 150 araç bulunuyor. Hepsi de çalışır vaziyetteki araçların arasında Sovyet lider Josef Stalin’e 1948’de tahsis edilen zırhlı otomobil dikkati çekiyor.
 
"Patatesin varsa her şeyin vardır" atasözünün hüküm sürdüğü kentte, yaşam Türkiye’ye göre ucuz, yemekleriyle Karadeniz mutfağına yakın.
 
Ekonomik ve siyasi çalkantıların gölgesinde zor bir süreç yaşayan Ukrayna, Türk firmalarının yatırımlarıyla bu sıkıntılardan kurtulmayı hedefliyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika