spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

THY’de bilet fiyatları düşüyor

Seçtiklerimiz

Yaptığı atılımlarla kısa sürede dünyanın önde gelen hava yolu şirketleri arasına giren Türk Hava Yolları, büyümeye devam ediyor. THY Genel Müdürü Temel Kotil 2014 yılının kritiğini yaptı. THY’nin şuan geldiği noktayı ve 2015 beklentilerini anlatan Kotil, "2014 yılı çok İyi geçti Allah’a şükür. Büyüme planlandığı gibi geçti. Hatlarımızı açtık. Tabi bu yılın diğer yıllardan farkı şu oldu; İlk olarak THY dünyada ki büyük şirketlerin arasında yer aldı. Rekabeti kendisi hissetti ve hissettirdi. 2015’de en büyükler kimse onların arasındayız. Belki biliyorsunuz koltuk-kilometre diyoruz. Havayolunda biz yolcu sayısından ziyade koltuk kilometre referans alıyoruz. Çok kısa yolculuklarda yolcu çok oluyor ama geliri- gideri az oluyor. Ama uzun uçulduğu zaman daha anlamlı oluyor. Onun için koltuk-kilometrede şu anda 12’nci büyük şirketiz dünyada. Önümüz de üç tane Çinli şirket var. 3 Tane Amerikalı şirket var. Gelecek sene bu değişecek. Çünkü gelecek sene ciddi bir biçimde büyümeyi planlıyoruz" dedi.

 

"RUSYA’DA KÜÇÜLMEYECEĞİZ"

 

Rusya’da yaşanan krizin THY’ye bir etkisinin olup olmayacağını değerlendiren Kotil, Rusya’da küçülmeyi düşünmediklerini kaydetti. Kotil, "Ben dün Moskova’daydım. Havacılık ile ilgili görüşmelerde bulunduk. Tabi Rusya da sokak Ruble’nin düşüşünü hissediyor. Fakat orada öğrendik, taze bilgiler bunlar. Rusya çok büyük bir ülke. Benim tahminim stabilize olacak. Rus alt yapısı, yer altı zenginlikleri ve ekonomisi güçlü. Biz Rusya’da küçülmeyi düşünmüyoruz. Hatta büyümek isteriz. Daha çok sefer koymak isteriz. İkili anlaşmalarla sınırlandırılıyor uçuşlarımız. 10 şehrine uçuyoruz. Moskova’ya da yeterince uçuyoruz. Günde 6-7sefer yapıyoruz" diye konuştu.

 

Uzakdoğu seferlerinde yaşana artışın devam edeceğini kaydeden Temel Kotil, "Afrika açılımı 2015’de devam edecek. Uzak doğu seferlerimizde artış devam edecek. Atlantik üzerinde daha çok var olacağız" dedi.

 

"12 YILDIR BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ"

 

THY’nin büyüme temellerini 2003 yılında atıldığını söyleyen Kotil , "11 Eylül 2001 krizi vardı. Bu havacılığı komple dibe götüren bir kriz vardı. Oradan çıkışı yapan ilk kişi o dönemde ki genel müdürümüzdü. 59 uçak siparişi vermiştik. Sonra 62 oldu. 2004-2005 yılında teslimatlara başladılar. Genel Müdürlüğümün birinci yılında teslimatlara başladık. Tabi filomuzun üzerine 62 uçağı teslim alınca bize tek bir yol vardı. O da büyümekti. Büyümeye alıştık. 12 yıldır büyümeye devam ediyoruz. Bazen sık sık soruyorlar. Bu büyümenin bir yerde durması gerekiyor. Sürekli şirketler büyümezler. Hem büyüyüp, hem kar edip, hem de marka olarak dünyada ki yerini derinleştiriyor. Bu nasıl sürekli devam eder. Ben size söyleyeyim. THY, Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konumdan dolayı Türkiye ekonomisin ileriye dönük açılımlar yapacağından dolayı, Türk siyasetenin dünya üzerinde ki etkisinden dolayı onlarca yıl büyümeye devam edecek" şeklinde konuştu.

 

"HAVAYOLLARININ EN BÜYÜK GİRDİSİ PETROL"

 

Dünyada düşen petrol fiyatlarının havayolu şirketlerinin giderlerini düşüreceği için bilet fiyatlarının da düşeceğini söyleyen Kotil, "10 yıllık THY Genel Müdürlük kariyerimde düşük petrol fiyatlarında yüksek petrol fiyatlarında biz gördük. 2008 yılını hatırlarsanız kriz öncesi petrol fiyatları tavan yapmıştı. Krizde de taban yapmıştı. Gazetede okudum. Özellikle Arap üreticiler 20 dolara kadar düşse bile biz üretimi kesmeyeceğiz diyorlar. Bu da petrol fiyatının düşmeye devam edeceği anlamına geliyor. Böyle bir karar var. Havayollarının en büyük girdisi petroldür. THY özelinde bu yüzde 38-40’a kadar gelmişti. Düşen petrol fiyatlarıyla bu rakam düşecek. Basit matematik yaparsak her havayolunun gideri yüzde 10 gibi düşmüş olacak petrol fiyatlarının düşüşüyle. Tabi ki bizim bilet fiyatlarımızda düşecektir" ifadesini kullandı.

 

"YOLCUMUZ PARA VERMEZSE PARA ALMADAN UÇURURUZ"

 

"Biz oturup bilet fiyatlarına karar veren bir firma değiliz" diyen Kotil, "Havayollarının bilet fiyatları çok alt düzeyde uzman elemanlar tarafından benim onayıma gelmez mesela. Çok altta ki arkadaşlara vermiştik biz bu yetkiyi. Dediğimiz gibi yolcumuz para vermezse para almadan bile uçururuz. Amaç uçağı doldurmaktır. Uçağı doldurma eksenli gidiyoruz. Piyasada hangi fiyat oluşuyorsa biz o fiyata biletimizi satıyoruz. Ama herkesin bildiği bir şey var; dünyayı birbirine bağlayan THY, rakiplerine göre yüzde 20-30 daha ucuz bilet satıyor. Bununda büyümemizde büyük katkısı var" şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika