spot_img
spot_imgspot_img
7.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

TEKNOFEST için tarih belli oldu

Seçtiklerimiz

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek TEKNOFEST’in tanıtımı, Atatürk  Havalimanı Özel Hangarlar Bölgesi’nde yapıldı.
 
Toplantıda konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ilki geçen  yıl gerçekleştirilen TEKNOFEST’in gençleri heyecana sürüklediğini ifade ederek,  TEKNOFEST’in özgünlüğüne işaret etti.
 
Demir, "Bu modelin Türkiye’nin tamamına, bütün illerine benzer şekilde  yayılması için başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız ve Savunma Sanayii  Başkanlığı’mız olmak üzere devlet kuruluşlarımızın da bütün destekleri vermesi  gerektiğine inanıyorum." dedi.
 
TEKNOFEST’in, gençlerin ve Türk milletinin havacılığa ve teknolojiye  yönelik heyecanını ortaya koyduğunu belirten Demir, gençlerin ve Türk milletinin;  havacılık, uzay ve teknolojide bugüne kadar yaptıklarının daha iyisini hayata  geçirebileceğini, TEKNOEST 2019’da ve gelecek dönemde bunun görülebileceğini  söyledi.

Demir, TEKNOFEST’te ekilen tohumların filizlerinin ileride  yeşereceğini göreceklerini ifade ederek, "Bu ekilen tohumlar, bu faaliyetlerle  oluşturulan fidanlar yetişmeli, büyümeli. Devletin burada en önemli görevi yol  açmak… Yol açtıktan sonra enerji, istek, gayret orada… Bu gayretler ülkemizi  layık olduğu yere götürecektir." diye konuştu.

 
"GEÇEN YILKİ RAKAMLARI KATLAYARAK ARTIRACAĞIMIZA İNANIYORUZ"
 
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı  Mehmet Fatih Kacır da etkinliğin geçen yıl 550 binden fazla ziyaretçiyle  gerçekleştiğini hatırlatarak, TEKNOFEST’in binlerce dakika görsel habere, on  binlerce yazılı habere dönüştüğünü, etkinlikte hava araçlarının 365 kez sorti  yaptığını ve 200 saatten fazla uçuş gerçekleştiğini anlattı.
 
TEKNOFEST ile ilgili bilgilerin dünyada 300 milyondan fazla kişiye  ulaştığını aktaran Kacır, "Bütün bunlar açıkçası hem bize büyük bir heyecan ve  umut verdi hem de 2019 ve sonrası için sorumluluğumuzu daha da artırdı. Bu yıl inşallah rakamları katlayarak artıracağımıza inanıyoruz." dedi.
 
Geçen yılki etkinlikte teknoloji yarışmalarının, organizasyonun ana  unsurunu oluşturduğunu , bu yıl da öyle olacağını vurgulayan Kacır, TEKNOFEST’in,  7’den 70’e herkese hitap eden çok sayıda unsuru bir araya getirdiğini söyledi.
 
TEKNOFEST 2018’e ilişkin verileri paylaşarak yarışmanın gençlere  sağladığı ve sağlayacağı katkılara değinen Kacır, festivalde gerçekleştirilecek  yarışmalara ilişkin bilgi de verdi.
 
"TEKNOFEST, İSTANBUL’UN MARKA DEĞERİNE DE KATKI SUNUYOR"
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise geçen yıl ilk  kez düzenlenmesine rağmen bu festivalin kısa sürede bu alanda yapılan ikinci en  büyük organizasyon olduğunu vurguladı.
 
Uysal, teknoloji, uzay çalışmaları ve bu alanla ilgi diğer  girişimlerin daha önce kamu adına hareket edenler tarafından engellendiğine dair  söylemleri anımsatarak, bu dönemdeki yöneticilerin "söz konusu çalışmaları  engelleyen değil, bu çalışanlara destek veren" olarak anılacağını söyledi.
 
TEKNOFEST’in, teknoloji alanındaki çalışmalara ve projelere desteğinin  yanı sıra İstanbul’un marka değerine katkı yaptığını vurgulayan Uysal, festivalin  dünyada da teknoloji, uzay ve havacılık alanlarına önemli katkılar sunacağını  kaydetti.

AMACIMIZ, HAVACILIK VE UZAY ALANINDA TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM"

 
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST  Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, rüyaları olan TEKNOFEST’in; havacılık ve  teknoloji sevdalısı gençlerin heyecanı, ekiplerinin vizyonu, paydaşlarının  katkıları ve milletin teveccühü ile gerçek olduğunu söyledi.
 
Milli Teknoloji Hamlesi’nin TEKNOFEST sayesinde yüz binlerce genç ile  buluştuğunu ifade eden Bayraktar, etkinliğin, bu yıl 17-22 Eylül’de Atatürk  Havalimanı’nda gerçekleştirileceğini bildirdi.
 
Bayraktar, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelecek  ziyaretçilerin daha rahat ulaşacağı ve teknolojinin solunacağı bir hava yaratmayı  hedeflediklerini belirterek, "Amacımız, ülkemizi yüksek teknoloji, havacılık ve  uzay alanlarında zirveye taşıyacak gençlerimizin çalışmalarıyla toplumsal bir  dönüşüm sağlamak." dedi.
 
Havacılık ve uzay alanında geleneği çok eskiye dayanan bir medeniyetin  çocukları olduklarını aktaran Bayraktar, Takiyüddin, Hezarfen Ahmed Çelebi,  Lagari Hasan Çelebi, Kirkor Divarcı, Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş’un  kendilerinin öncüsü olduğunu ancak onların çalışmalarının sistemin engellerine  takılarak akamete uğradığını söyledi.
 
"GENÇLERİN YARIŞMALARA KATILMALARI ÇOK ÖNEMLİ"
 
Selçuk Bayraktar, "Şimdi TEKNOFEST’te tohumlanacak fikirlerin  filizlenmesiyle açığımızı kapatıp dünyanın önüne geçmek için çalışıyoruz.  Türkiye’nin en kapsamlı ve geleceğe yön verecek teknoloji yarışmalarını  düzenliyoruz." diye konuştu.
 
Gençlerin, bu yarışmalara katılmaları ve somut projeler üretmelerinin  çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bundan 5-10 yıl sonra bu yarışmalara  katılan gençlerimizin Türkiye’nin en önemli teknoloji girişimlerini kurduklarını,  en kritik projeleri hayata geçiren ekiplerde yer aldıklarını, inşallah hep  birlikte göreceğiz." dedi.
 
Bayraktar, gençlere, son başvuru tarihi olan 28 Şubat olan yarışmalara  başvurmaları çağrısında bulundu.
 
Geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri etkinlik kapsamında artık ikinci  uçuş için hazırlanma vakti geldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
 
"Gençlerimizden yarışmalara katılmalarını, medyamızdan dünyaya  açılabilmemiz için desteğini, aziz milletimizden de yine en değerlisi olan  gönlünü ortaya koymasını istiyoruz. İnanıyorum ki ülkemizin tam bağımsız ve müreffeh yarınlarına varmak ve Milli Teknoloji Hamlesi’nin devam etmesi için  desteklerini esirgemeyeceklerdir. TEKNOFEST ekibi adına tüm milletimizi,  geleceğin aydınlık Türkiye’sini kurmanın hayalini taşıyan gençlerimizin  heyecanına ortak olmaları için davet ediyorum."
 
Tanıtım etkinliğine THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Türkiye  Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Anadolu Ajansı  İstanbul Bölge Müdürü Hüseyin Altınalan’ın yanı sıra TEKNOFEST’in paydaşlarının  yöneticileri de katıldı.
 
1 MİLYONDAN FAZLA ZİYARETÇİ HEDEFLENİYOR
 
İlki geçen yıl İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen ve 550 binden fazla  ziyaretçisiyle dünyanın en büyük ikinci havacılık etkinliği olan TEKNOFEST  Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için geri sayım başladı.
 
Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen ve  "Milli Teknoloji Hamlesi" sloganı ile yola çıkan TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji  Takımı Vakfı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi  yürütücülüğünde Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kuruluşları ve  üniversitelerin destekleriyle 17-22 Eylül’de Atatürk Havalimanı’nda  gerçekleştirilecek.
 
TEKNOFEST, bu yıl 1 milyondan fazla ziyaretçi hedefliyor
 
TEKNOFEST İstanbul’a ASELSAN, ROKETSAN, TAI, Baykar, İGA, İsbak, THY,  TÜBİTAK, TÜRKSAT’ın yanı sıra AFAD, BMC, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi,  Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, DHMİ, Gençlik ve Spor Bakanlığı,  Genelkurmay Başkanlığı, Havelsan, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı,  Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı,  Sivil Havacılık, STM,  TEİ, TR Motor, Turkcell, Türk Havacılık Uzay Sanayi, Türk  Hava Kurumu ve Ulaştırma Bakanlığı destek veriyor.
 
Festivalin akademik paydaşları arasında Boğaziçi Üniversitesi, Bursa  Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi,  Karadeniz Teknik Üniversitesi, Medipol Üniversitesi, Ortadoğu Teknik  Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Yıldız Teknik  Üniversitesi yer alıyor.
 
TEKNOFEST 2019’un medya paydaşları arasında ise Anadolu Ajansı (AA),  Albayrak Medya, Ciner Medya, Demirören Medya, Doğuş Yayın Grubu, Kanal 7, Sabah  Gazetesi, TGRT Haber, TRT ve Türk Medya bulunuyor.
 
UÇAN ARABA, SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ, ROKET YARIŞMALARI…
 
Toplumun tamamında teknoloji ve bilim konusunda farkındalık  oluşturmayı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan  kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST kapsamında, gençlerin geleceğin  teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için 19 farklı kategoride  teknoloji yarışmaları da düzenlenecek.
 
TEKNOFEST 2019 kapsamında şu yarışmalar bulunuyor:
 
"Uçan Araba Tasarım Yarışması, Akıllı Mekanlar Hackathon Yarışması,  İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması, Roket Yarışması, Savaşan İHA Yarışması,  Robotik Fetih 1453 Yarışması,

Yapay Zeka Yarışması, Mini Jet Radyal Kompresör  Tasarım Yarışması, Sürü İHA Yarışması, İnsansız Hava Aracı Yarışması, Model Uydu  Yarışması, Efficiency Challenge Robo Taksi Yarışması, İnsanlık Yararına Teknoloji  Yarışması, Robotik Yarışmaları, Turbo Fan Motor Tasarım Yarışması, Hackİstanbul,  Travel Hackathon, World Drone Cup ve Take Off yarışmaları."

 
Yarışmalara ortaokul, lise, üniversite takımları ve profesyoneller  katılabilecek ve katılımcılar, geleceğin teknoloji ürünlerini geliştirecek.
 
TOPLAMDA 2 MİLYON LİRADAN FAZLA ÖDÜL
  
TEKNOFEST kapsamında gerçekleşen teknoloji yarışmalarında kazanan  takımları, toplamda 2 milyon TL’nin üzerinde bir ödül bekliyor.
 
Teknoloji yarışmalarına başvurular www.teknofestistanbul.org adresi  üzerinden
 
28 Şubat’a kadar devam edecek. Yarışmacı takımlara  malzeme desteği ve teknik danışmanlık da sunulacak.
 
TEKNOFEST, ilk yılında sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli  havacılık ve teknoloji etkinliklerinden biri oldu. Geçen yıl TEKNOFEST’in  yarışmacıları arasında 25 ülkeden dron yarışçıları, 24 ülkeden beyaz şapkalı  hackerlar ve 83 ülkeden teknoloji girişimcileri de yer aldı. Bu yıl da yurt  dışından takımların TEKNOFEST yarışmalarına başvuruları kabul ediliyor

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika