spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Tek bir rakam hatası uçağı tehlikeye soktu!

Seçtiklerimiz

Avustralya ulusal havayolları Qantas’a ait bir uçağın bilgisayarına bağlı iPad’e yanlış veri girilmesi, 152 yolcu ve mürettebat taşıyan Boeing 737’nin Sydney Havalimanı asfaltı boyunca kuyruk sürtmesi (tailstrike) yaşamasına neden olmuştu. Emniyet yetkilileri soruşturma bitiminde, 1 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleşen olayla ilgili bir rapor yayınladı. Raporda pilotların uçağın ağırlığını 10 ton daha hafif bildirdikleri yer alıyor. Yanlış veri girilmesi, kalkış sırasında uçağın kuyruk bölgesinin pist ile temas etmesi ile sonuçlanmış.
 
Uçağın iki pilotunun, sisteme bağlı olan iPad üzerinden veri girerken kalkış ağırlığını 76.400 kilogram yerine 66.400 kilogram olarak belirterek bir "transpozisyon hatası" yaptıkları ifade ediliyor.
 
Tailstrike olarak ifade edilen kuyruk sürtmesi, uçaklarda bazen ciddi boyutta hasar oluşmasına neden olabiliyor. Bu bakımdan kabin ekibinin bu tür durumlarda uçağı hemen inişe geçirmesi son derece önem taşıyor.
 
12 Ağustos 1985’te gerçekleşen Japan Airlines’in 123 sefer sayılı uçuşu, tailstrike sonrasındaki yanlış bakım sonucu Boeing 747SR-46 model uçağın kontrollerini kaybederek dağa çarpmasına ve 520 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
 
Olay sonrasında Qantas havayolları ek çapraz kontrollerle uçuş öncesi prosedürlerde bir dizi değişikliklere gittiğini açıkladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika