spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

TEI MMU motorunu geliştirmek üzere teklif verdi

Seçtiklerimiz

Eskişehir merkezli TEI, Milli Muharip Uçak (MMU) motorunu geliştirmek üzere teklif verdi. C4 Defence Dergisi’ne konuşan TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
 
“Biz, TEI olarak, ana yüklenici olacak şekilde milli muharip uçak motoru için teklif verdik. Elbette OEM’lerden (Original Equipment Manufacturer / Orijinal Ekipman Üreticisi) destek de öngörüyoruz ve bütün detayları çalışılmış, kapsamlı bir teklif verdik.

Onun için de ülkemizde ilk defa, bu kadar büyük bir motorun geliştirme sürecinde ihtiyaç olan kompresörün alt komponent testlerini ve karakterizasyonunu yapacak altyapının kurulum çalışmalarını tamamlayıp, onu da teklifimizin içine dâhil ettik” dedi.

 
IP hakları konusunda da bilgi veren Akşit, “IP hakları konusunda da diğer rakiplerimizden öndeyiz, nitekim bütün IP haklarını devlete, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) bırakmayı taahhüt ettik. Şu anda SSM, henüz resmi bir geri dönüş yapmadı ama TRMotor adıyla ayrı bir oluşum kurdu.

Sanıyorum bu tür projeleri doğrudan Müsteşarlık ile değil, böyle bir çatı organizasyon bünyesinde yürütmek niyetindeler. TRMotor henüz yeni olduğundan, sektörde oynayacağı rolün mahiyeti ya da tasarım, analiz, test konularında ne kadar derinleşileceği, henüz net değil. Zannediyorum SSM, TRMotor’un rolü netleştikten sonra ihaleyi açıklayacaktır. Ama biz doğrudan SSM veya TRMotor üzerinden olsun, Türkiye’de bu işi yapabilecek en büyük ekip olduğumuzu biliyoruz.

Tabii böyle büyük motorlarda Müsteşarlığımız’ın takdiri olarak motorun bütününün tek bir firmaya verilmesi yanında, ortaklı verilmesi de gündeme gelebilir. Ama biz TEI olarak şunu söylüyoruz; Milli Muharip Uçak motoru tek başımıza bize verilirse, yapmak üzere taahhüt verdik” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika