spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Tecrübeli pilot faciayı önledi

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları’nın Milano-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, Atatürk Havalimanı’na inişi sırasında büyük bir tehlike atlattı.
Saat 10:30 sıralarında Milano’dan dün 97 yolcusuyla kalkan TC-JPE kuyruk numaralı, Airbus A320 tipi THY uçağı Atatürk Havalimanı’nın 05-23 pistine iniş için alçaldığı sırada sağ ana iniş takımı ve sağdaki motor piste çarptı. Kabinde yolcular büyük bir gürültü duyarken pilotlar pas geçmeye karar verdi.

Kaptan Pilot Alphan Morkan ve İkinci Pilot Görberk Çağrı Karakullukçu yönetimindeki uçak yükselmeye başladı. Bu sırada sağ motordan alev uzadığı pilotlar tarafından belirlendi. Uçağın pilotu Alphan Morkan, Hava Trafik Kontrol Kulesi’nden bu kez acil iniş izni istedi. Kule, THY uçağını 17-35 pistine yönlendirerek acil iniş yapmasını onayladı. Bu sırada itfaiye ekipleri de pistin çevresine gitti. Köpük ihtiyacı sorulan Morkan “Hayır” yanıtını vererek acil inişe geçti.

10.41’de inen uçak pistte duramayarak toprak zemine doğru gitti. Toprak alanda durabilen uçağın iki tarafından slayt olarak tabir edilen acil tahliye botları açıldı. Yolcuların tamamı ve 6 mürettebat kısa sürede tahliye edilirken, itfaiye motordaki alevleri kısa sürede söndürdü. Uçağın inmesinin ardından tüm yolcuların tahliye işleminin 90 saniyede tamamlanması gerekirken, THY uçağında bu işlemin daha kısa sürede tamamlandığı öğrenildi.

Olaynı ardından yurtiçi ve yurtdışından 45 sefer karşılıklı olarak iptal edildi, Atatürk Havalimanı’na inmesi planlanan bazı uçaklar, Sabiha Gökçen Havalimanı’na yönlendirildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika