spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Suriye, uçağın Türkiye’ye ait olduğunu bilmiyordu

Seçtiklerimiz

Türk güvenlik birimlerinin telsiz dinlemeleri ve teknik analizlerine dayandırdığı haberinde Suriye’nin açıklamalarını doğrulayacak çarpıcı bilgiler verildi. Buna göre; Suriye tarafı düşürdükleri uçağın Türkiye’ye ait olduğunu son ana kadar bilmiyordu. Suriye’nin Türk uçağını uyarı yapmadan düşürmesinin nedeniyse angajman kurallarının alarm seviyesine çıkarılması.

Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu böyle dedi ama, Suriye tarafı en baştan beri uçağı düşürdükten sonra Türkiye’ye ait olduğunu anladıklarını sık sık vurguladı. Hürriyet Gazetesi’nin bugünkü manşet haberi de bu tezleri doğruladı.

Gazete haber kaynağının Türk güvenlik birimlerinin teknik analiz ve telsiz kayıtları olduğunu belirtti ve uçağın düşürülme sürecini anlattı.

Habere göre; Türk uçağını önce Suriye’nin Ras Al-Bassit burnundaki uçaksavar bataryası tespit etti. Batarya durumu hemen Humus’taki bölge savaş harekat merkezine bildirdi. Merkez, Al-Bassit bataryasına şu yanıtı verdi: "Sizin hava sahamızı ihlal eden yabancı uçaklara ne yapılacağını bilmeniz gerekir…”

Bunun üzerine uçaksavar bataryası Türk keşif uçağına ateş açtı ve düşürdü. Zira Suriye hava savunmasının angajman kuralları en üst seviyedeydi.

Aslında bu durumu Suriye yetkilileri en baştan itibaren dile getirdi. Suriye DIşişleri Sözcüsü Makdissi, "o an o bölgede kendi uçağımız olsa onu da düşürürdük" diyerek savunmalarının alarm seviyesinde olduğunu açıkça gösterdi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’da verdiği röportajda benzer açıklamalar yaptı.

Hürriyet Gazetesi’nin haberinde düşürülen uçağın Türkiye’ye ait olduğunun Suyriye tarafının sonradan farkettiği de belirtildi. Teknik analizlere göre Suriye tarafı uçak düştükten hemen sonra sözkonusu aracın bir Türk keşif uçağı olduğunu farkediyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da bu noktaya vurgu yapmıştı. Esad, AKP Hükümeti döneminde Türk Silahlı Kuvvetleriyle iletişimlerinin bir anda kesildiğini dile getirmişti. Sözkonusu kazanın ortaya çıkmasında bu durumunun büyük etkisi olduğunu belirtmişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika