spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Suriye uçağı neredeyse vurulacaktı

Seçtiklerimiz

Cumartesi günü sabah, öğlen ve akşam saatlerinde Türkiye hava sahasına yaklaşan 3 Suriye askeri nakliye helikopteri, İncirlik ve Batman’dan acil önleme kalkışı (scramble) yapan F-16 savaşan şahin uçakları tarafından “hava sahası ihlali olmadan” engellendi.

Suriye helikopterleri, Türk hava sahasını ihlal etmiş olsaydı, değişen angajman kuralları çerçevesinde ateş açılması gündeme gelebilecekti. Hava Kuvvetleri, Türk hava sahasının ihlal edilmesini engellemek amacıyla, aralarında İncirlik’in de bulunduğu bazı üslerde “scramble kolu” bulunduruyor. Bu ‘kol’da en az 2 uçak silah ve yakıt yüklü olarak 24 saat süreyle acil kalkışa hazır konumda bekletiliyor. İncirlik ve Batman’daki scramble kolunda 30 Haziran günü görev yapan F-16 savaş uçakları, Hatay ve Mardin yakınlarında Türk hava sahasında peş peşe yaklaşan Rus yapımı MI-17 ve MI-8 tipi 3 Suriye helikopterini, acil kalkış yaparak önledi. Sıcak temaslar saat 09.12, 15.05 ve 18.05’te yaşandı.

4 MİLDE ALARM

09:12 MI-17 tipi helikopter Hatay sınırına 4 mil yaklaştı. İncirlik’ten 2 F-16 havalandı. 15.05 MI-8 tipi helikopter yine Hatay’a 4 mil yaklaştı. F-16’lar kısa sürede bölgeye gitti. 18.05 MI-8 tipi helikopter bu sefer Mardin’e yaklaştı, Batman’daki jetlerimiz havaland

SCRAMBLE KOLU NEDİR?

Hava sahası ihlallerine karşı yapılan acil önleme kalkışlarına “scramble” (hakiki alarm) adı veriliyor. Balıkesir, Merzifon, Diyarbakır, İncirlik ve Malatya jet üslerinde en az 2 uçaktan oluşan scramble kolları yakıt depoları dolu ve silah yüklü olarak 24 saat esasına göre hazır bekletiliyor. Uçaklar ihbar geldikten 6-7 dakika sonra havalanmış oluyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika