spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Şüpheli kazada Putin parmağı

Seçtiklerimiz

Stratfor’un ‘derin postalarında’ eski Polonya Cumhurbaşkanı Leh Kaçinski’nin Nisan 2010’da resmî bir ziyaret için Rusya’ya giderken yaşamını yitirdiği esrarengiz uçak kazasının ardında Rus istihbarat servislerinin olabileceği iddiası yer alıyor.

İddia ise ünlü bir casusa, ABD’ye firar eden en üst düzey Rus gizli servis yetkilisi olan “Yoldaş J” lakaplı Sergey Tretyakov’a dayandırılıyor. Kaçinski, eşi ve Merkez Bankası Başkanı’ndan Savunma Bakanı yardımcısına kadar birçok üst düzey yetkilinin bulunduğu bir heyet eşliğinde, 1940’da Sovyet gizli polisinin yaklaşık 22 bin Polonyalıyı katlettiği Katin Katliamı’nı 60. yıldönümünde anmak için Rusya’ya gidiyordu. Ancak uçağı Smolensk kenti yakınlarında yere çakılmıştı.

Putin ile arası kötü olduğu bilinen Kaçinski’nin ölümü ardında Rusya’nın parmağı olduğuna dair spekülasyonlar üretildiyse de, olay sisli hava koşullarına bağlanmıştı.

Amaç töreni kaçırtmaktı

Kazadan iki hafta sonra, 23 Nisan 2010 tarihli bir yazışmada Stratfor’un terörle mücadele uzmanı Fred Burton, “Yoldaş J”den edindiği bilgilerle şunu aktarıyor: “Ruslar, Polonya Cumhurbaşkanı’nın liderlik analizinden yaptıkları çıkarımlardan ya pilotu acil iniş yapmaya zorlayacağı ya da geri döneceğini tahmin ederek, uçağın yere inmesini bilerek reddetti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika