spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Somali’yi Dhmi Kanatlandırdı

Seçtiklerimiz

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Somali’yi kanatlandırdı. Somali’nin dış dünyaya açılan en önemli kapılarından biri olan başkent Mogadişu’daki Aden Abdulle Havalimanı’nı, yoğun çalışmalar sonucu uçuşa hazır hale getiren DHMİ, hava trafiği hizmetinin sağlanması için ekip ve ekipman desteğini sürdürüyor.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Somali’ye yardımları çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatlarıyla Somali’nin başkenti Mogadişu’da bulunan Mogadişu (Aden Abdulle International Airport) Havalimanı’nın hava trafiğine açılmasını sağlama görevini DHMİ’nin üstlendiğini belirtti.

Bu amaçla, geçen yıl Eylül ayından itibaren Somali’de çalışmalar yürüttüklerini ve havalimanını uçuşa hazır hale getirdiklerini ifade eden Birdal, hava trafiği hizmetinin sağlanması için ekip ve ekipman desteklerinin de devam ettiğini bildirdi.

-Ekipman desteği-

Bu kapsamda Somali Mogadişu Havalimanı’nda hava trafiğine hizmet etmek üzere 1 adet VOR (VHF Omni-directional Radio Range), 1 adet DME (Distance Measurement Radio Range), 1 adet NDB (Non-directional Radio Beacon) cihaz ile bu cihazlara ait anten, akü, jeneratör, split klima yakıt tankı gibi malzemelerin tahsis edilerek sevkıyatları gerçekleştirdiklerini belirten Birdal, şunları kaydetti:

"Geçen yıl sonunda konteyner ve VOR cihazına ait konturpua, Mersin limanından hareket eden gemiyle yaklaşık 18 günde Somali’ye götürüldü. DHMİ’nin Somali’deki teknik personelden oluşan 10 kişilik ekibi tarafından VOR/DME/NDB istasyonun ve kontrol kulesine haberleşme cihazlarının montaj çalışmaları tamamlandı. Ekiplerimiz Somali’deki çok zor yaşam koşullarında, çok özverili bir çalışma örneği ortaya koydular. Bir yandan güvenlik problemi, konaklama yerinin olmaması, yeme-içme ihtiyacının karşılanmasındaki sıkıntılarla uğraşırken öte yandan yaklaşık 25 gün cihaz montaj çalışmalarını yürüttüler. Konteynerin konuşlandırılacağı zeminin hazırlanması için iş makinesi bulunamaması, oluşturulan beton zemin için yaşanan sıkıntılar, Türkiye’den olabildiğince ekipman götürülmeye çalışılmasına rağmen montaj süresinin ülkemiz koşullarındaki benzer bir montaja rağmen oldukça uzamasına yol açtı.

Ayrıca, havalimanının okyanus kenarında bulunması ve havalimanının sınırları içerisinde Afrika Birliği askerlerinin eğitimlerinin yapılıyor olması, eğitimler sırasında pist merkezinden okyanusa doğru devamlı olarak atış talimleri yapılması, montaj çalışmalarını oldukça zorlaştırdı. Montaj çalışmalarının akabinde cihazların servise verilebilmesi için gerekli olan uçuş kontrol testlerinin yapılmasına yönelik bir organizasyonun bulunmaması nedeniyle Türkiye’ye dönüldü."

Birdal, 24 Temmuz-1 Ağustos 2012 tarihleri arasında DHMİ’nin 6 teknik personelinin çalışmalarıyla seyrüsefer yardımcı cihazlarının (VOR, DME ve NDB) uçuş kontrol işlemlerinin, TİKA koordinesinde Yeni Zelenda’dan Radiola Aerospace firması tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Bütün bu yoğun çalışmalar sonucunda aksaklıkların giderildiğini belirten Birdal, cihazların problemsiz şekilde uçuş kontrolden geçirilerek, normal ve güvenilir olarak hizmete verildiğini sözlerine ekledi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika