spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

SODEV: 3. Havalimanı işçilerine ödül verdi

Seçtiklerimiz

SODEV tarafından 2001 yılından beri düzenli olarak verilen “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü”, Taksim Hill Otel’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü”  3. Havalimanı işçilerine verildi.
 
2018 SODEV “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü” bağımsız jüri üyeleri; DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gazeteci Kadri Gürsel, Hukukçu Türkan Elçi, Sanatçı Füsun Demirel, Mimar Mücella Yapıcı, TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Akademisyen Korkut Boratav ile doğal jüri üyeleri; SODEV Başkanı Babür Atila, SODEV Onursal Başkanı Ercan Karakaş, SODEV Eski Başkanları Aydın Cıngı ve Erol Kızılelma’nın oylarıyla 3. Havalimanı İşçileri’ne verildi. 
 
Evrensel’in haberine göre törenin açılış konuşmasını yapan SODEV Başkanı Babür Atila, “Bu yılki ödülü, dayanışmayı büyütmek ve geliştirmek adına gösterdikleri mücadele ile işçi sınıfına ve halkımıza umut aşılayan işçilere veriyoruz.” dedi. 
 
‘YENİ REJİMİN İNŞASININ SEMBOLÜ’
 
Ödülün gerekçesi DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu tarafından açıklandı. 3. Havalimanı inşasını, “yeni bir rejimin inşasının sembolü” olarak tanımlayan Çerkezoğlu, “Her rejim anıtlarıyla kendini ifade eder. İstanbul’un yeni havalimanı da doğamızı ve kentlerimizi yok ederek ilerleyen beton ekonomisinin, isimleri ezberlenen üç beş ayrıcalıklı şirketinin, emekçi direnişini gaz bombaları ve tutuklamalarla bastırmaya çalışan sermaye rejiminin anıtı olarak karşımızda duruyor. Ağaçlara, göçmen kuşlara, işçilere, emeğe, akla, bilime ve yaşama karşı kamu kaynaklarını yağmalayarak ya da yağmalatarak dikilen bir anıt.” dedi. Yeni havalimanının inşaatı sırasında resmi rakamlara göre 52 işçinin hayatını kaybettiğini anımsatan Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Bu anıtın temelinde işçiyi bir maliyet unsuru olarak gören vahşi bir istihdam modeli var; her yıl 2 bin işçinin çalışırken ölümünden sorumlu bir yönetim anlayışı var.”
 
GÖZALTINDA OLDUĞU İÇİN ÖDÜLÜ ALAMADI
 
Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından 3. Havalimanı işçi temsilcilerine jüri üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi. Ödülü almak için gelecek olan işçi temsilcilerinden Yunus Özgür’ün Okmeydanı SSK Hastanesindeki işçilere destek verdiği için gözaltına alındığından törene katılamadığı öğrenildi. 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika