spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Sivas’tan TAI’ye helikopter kalıbı

Seçtiklerimiz

Sivas’ta faaliyet gösteren ve bir süre önce Boeing 787 sivil yolcu uçağına ait parça imal eden Gökçeler Makina Limited Şirketi şimdi de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ile imzaladığı protokol kapsamında helikopter gövdesi şekillendirme kalıbı üretiyor

Alp Havacılık ile yaptığı işbirliği çerçevesinde geçen yıl kasım ayında Boeing 787 sivil yolcu uçağına ait bir parçayı üretmeyi başaran Gökçeler Makina Limited Şirketi, şimdi de TAI ile imzaladığı protokol kapsamında helikopter gövdesi şekillendirme kalıbı imalatına başladı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla geçen hafta Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törende TAI ile havacılık takım, kalıp, imalat fikstürü üretimi, Alp Havacılık ile de uçak parçası üretimi konusunda protokol imzalayan firma, Sivas Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikasında üretim yaparak hem Alp Havacılığın, hem de TAI’nin parça taleplerini karşılıyor.

Gökçeler Makina Limited Şirketi Genel Müdürü Ahmet Gökçeler, yaptığı açıklamada, ”Üretim faaliyetlerimiz gayet hızlı ve heyecanlı gidiyor. Yaklaşık 4 ay önce yapmış olduğumuz ilk çalışmanın hem teslim törenini, hem de protokol imza törenini 10 Şubat’ta bakanımızın eşliğinde gerçekleştirdik.

Yeni çalışmalarımız Alp Havacılık ile ileri ki günlerde devam edecek. Alp Havacılık’tan sonra TAI ile de ilk üretimimiz başladı. Çift pervaneli bir helikopterin gövde şekillendirme kalıplarının üretimini gerçekleştirdik. Yeni fikstürlerinin imalatına da devam edeceğiz.

Bundan sonra da amacımız, uçaklarda ve helikopterlerde kullanılacak direkt parçaların üretimini gerçekleştirmek. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Alp Havacılık ile yaklaşık 4 ay önce yaptıkları işbirliği neticesinde Boeing 787 uçaklarında kullanılan bir türbin parçasının imalatını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gökçeler, ”Sertifikasyon çalışmaları tamamlandı. İlk parça teslim törenini sayın bakanımızın katılımlarıyla 10 Şubat 2012’de gerçekleştirdik. Alp Havacılık ile yeni parçalar konusunda işbirliği çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Gökçeler, şunları kaydetti:

”Alp Havacılık ve TAI ile yapılan işbirliği çerçevesinde bizden talep edilen ürünlerin teslimatını gerçekleştiriyoruz. Bu yıl bu parçaların üretimi için sözleşme imzaladık, yeni parçalar için de tekrar Alp Havacılık ve TAI ile çalışmalarımız devam ediyor. Asıl hedefimiz TAI’de de uçak parçaları ve helikopterde kullanılan parçaların üretimini gerçekleştirebilmek. Bu konuda da altyapı çalışmalarımızı tamamlıyoruz.”

Aynı zamanda makine teknikeri olan Ahmet Gökçeler, babası Ömer Gökçeler, makine mühendisi kardeşi Aydın Gökçeler ve personelle üretilen parçaların yanında objektiflerin karşısına geçti.

Sivas’ta çırak okulundan mezun olduktan sonra 1969 yılında Almanya’ya giden tornacı Ömer Gökçeler, Hamburg’ta uçak parçası üreten bir firmada yaklaşık 4 yıl tornacı ve frezeci olarak çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönmüştü.

Sırtında bir bavulla gittiği Almanya’dan getirdiği tezgahlarla memleketi Sivas’ta küçük bir torna atölyesi kuran Gökçeler, azimle çalışarak işini büyütmüştü.

60 metrekarelik bir atölyede başladığı üretim faaliyetlerini şu anda Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 bin metrekare kapalı alana sahip olan modern tesisinde sürdüren 65 yaşındaki Ömer usta, makine teknikeri oğlu Ahmet ve makine mühendisi oğlu Aydın Gökçeler ile çalıştığı işletmesinde, 36 yıl önce Almanya’da çalışırken hayalini kurduğu uçak parçası üretimini de gerçekleştirmişti.

Gökçeler Makina Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gökçeler, Almanya’da hayalini kurduğu uçak parçası üretim işini Sivas’taki işletmesinde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtmişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika