spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Sırrı 5 yıl sonra çözüldü

Seçtiklerimiz

Polonya devlet zirvesini taşıyan resmi uçağın 2010 senesinde düşmesi neticesi ; Devlet Başkanı Lech Kaczynski, first lady Maria Mackiewicz ve Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor’un da aralarında bulunduğu 96 yetkilinin hayatını kaybettiği kazaya yönelik soruşturmada ülkeyi şoke eden bir gelişme yaşandı.

Polonya basınına sızan kokpitteki sesleri kaydeden kara kutu transkriptlerine göre, Devlet Başkanı kurlu üyeleri pilotları keyifsiz edecek biçimde kokpitin içinde gürültü yapmakda ve içki içiyorlardı. Pilotların yoğun sis dolayısıyla arka dönmek istemesine rağmen, hem askeri hem de devlet yetkililerinin onları inişe zorladığı anlaşılıyor.

 

Yeni ortaya çıktı10 Nisan 2010’da Tupolev Tu-154 modeli uçakla Katin Katliamı’nı anma törenine katılmak amacıyla Varşova’dan Rusya’daki Smolensk’e giden uçağın düşmesi neticesi 96 şahıs ölmüştü. Uçak havalimanına 1.5 km kala çakılırken kurtulan olmamış; Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrej Kremer, Merkez Bankası başkanı, kuvvet komutanları gibi üst düzey isimler yaşamını kaybetmişti.

Olay karşısında tüm Avrupa yasa bürünürken, kazayla ilgili birden fazla komplo teorisi ortaya atılmış, kimileri Rusya’yı suçlamıştı.RMF radyo istasyonu, sızan ses kayıtlarının kazanın hemen ardından mevcut bulunan kara kutudan elde edildiğini aktardı. Ancak radyoya göre Polonyalı müfettişler, önceki şubat ayında yeni bir teknik sayesinde, bundan evvel gördüğü ziyan dolayısıyla kara kutunun veri (bilgi) elde edilemeyen bölgelerinden yeni sesler çıkarmayı başardı.

 

‘Bira içmiyor musun?’Basına sızan transkriptte, kaptan ve muavin pilotun birden fazla defa , kokpitin içine giren kurul üyelerinden sessiz olmalarını ya da kokpitten çıkmalarını istedikleri duyuluyor. Kokpitin içerisine giren kurul üyelerinin içki içtikleri, yaptıkları baskı ile pilotları strese soktukları anlaşılıyor. Transkripte, kokpitin içerisindeki bir kişinin bir başkasına “Ne içiyorsun” diye sorduğu duyuluyor. Cevap olarak “Bira, ve sen içmiyor musun” deniliyor.

 

‘Yavaşça ineceksin’Pilotlar iniş yapılacak olan kısımda çok fazla yoğun sis olması dolayısıyla arka dönülmesi gerekmekde olduğunu diyor . Ancak Başkan ve heyetinin kesinlikle , Sovyet lideri Josef Stalin’in emriyle 1940’ta yaklaşık olarak 22 bin Polonyalının öldürüldüğü Katin Katliamı anmasına katılmasını isteyen sorumlular pilotlara baskı yapmakda . Kazadan yaklaşık olarak 15 dakika evvel , Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatik protokol şefi, kaptan pilota “İnmeyi başarana kadar deneyeceğiz” diyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Andrej Blasik’in ise kazadan yalnızca 41 saniye evvel pilota “Yavaşça ineceksin” dediği duyuluyor.

 

Komplo teorileri ortaya atılmıştı

96 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili Rus uzmanlar, yoğun sisli havada kulenin aksi yöndeki uyarılarına rağmen iniş yapmaya çalışan pilotları suçlamıştı. Polonyalı uzmanlar ise havaalanındaki yer denetim elemanlarının hatalı olduğunu savunmuştu. Uçağı Rusya’nın düşürdüğüne dair komplo teorileri bilhassa halk huzurunda destek bulmuştu.

Kazanın olduğu sırada memlekette seçimlerin yaklaşmış olması dolayısıyla , Polonya’nın devlet liderliğinin neredeyse hepsinin bir kazada ölmesi şüpheli bulunmuştu. 2012 senesinde Polonya’nın saygın gazetelerinden Rzeczpospolita, uçağın enkazında patlayıcı izlerine rastlandığını iddia etmişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika