spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Simülatörde savaş eğitimi

Seçtiklerimiz

Vurucu güç olan F-16’ların pilotları, "dünyanın en teknolojik" simülatörlerinde eğitim alarak, havadan gelecek her türlü tehdide karşı tam donanımlı hale geliyor.
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde 1951 yılında kurulan Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’nün, Ege, Trakya, Marmara ve Batı Karadeniz’i kapsayan geniş bir sorumluluk alanı bulunuyor.
 
Havadan gelecek tehditlere karşı vurucu güç F-16’ların bulunduğu, Türkiye’nin ilk jet üssü olan 9. Ana Jet Üs Komutanlığı, üstlendiği stratejik önem nedeniyle "Ege’nin Kalesi" olarak nitelendiriliyor. Üste, "kaplan" ve "kobra" simgeleri olan iki F-16 filosu bulunuyor.
 
Jet üssünde, her yıl belirlenen sürelerde F-16 ile uçarak eğitimlerini tekrarlayan "savaşan şahin" pilotları, bir süredir "dünyanın teknolojik olarak en gelişmiş" F-16 Savaş Uçağı Simülatör Eğitim Sistemi’nde de risksiz uçuş eğitimi alıyor.
 
Pilotlar, mavi küre şeklindeki simülatöre aynı F-16 uçağına binermiş gibi hazırlanıp giriyor. Kasklarını bile takan "gökyüzünün yılmaz bekçileri", kürenin içine girdiğinde dışarıyla bağlantıları kesildikten sonra gökyüzünde kokpitin içindeymiş gibi bire bir uçuş gerçekleştiriyor.
 
Havada yakıt ikmalinden, düşman uçaklarıyla havada muharebeye, zorlu hava şartlarında iniş ve kalkıştan havadan karaya mühimmat atışına kadar uçakla yapılabilecek hareketleri hatta daha zorlu koşulları simülatör ortamında görerek, bizzat uygulayarak öğrenen pilotlar, Türkiye’ye havadan gelecek her türlü tehdide karşı donanımlı hale geliyor.
 
F-16 pilotları, her yıl kendileri için belirlenen sürelerde de simülatörle uçarak, bilgilerini sürekli yeniliyor, hareket ve savaş kabiliyetlerini yükseltiyor.
 
9. Ana Jet Üssü Standardize Simülatör ve Akademik Eğitim Filosu Komutanı Hava Pilot Binbaşı Bayram Özkan Uysal, "dünyanın teknolojik olarak en gelişmiş" F-16 Savaş Uçağı Simülatörünün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine, 13 Aralık 2013’te Ankara’daki (Akıncı) 4. Ana Jet Üssü’nde yapılan törenle alındığını söyledi.
 
– 20 pilot oturduğu yerden gökyüzünde buluşabilecek
 
Mevcut durumda Balıkesir, Bandırma, Akıncı, Merzifon ve Diyarbakır’da F-16 Simülatör Eğitim Sistemleri’nin faaliyete geçtiğini belirten Uysal, şöyle konuştu:
 
"F-16 Simülatör Eğitim Sistemlerine ilave olarak 2017 yılı sonuna kadar 4. Ana Jet Üssü’nde tam görev simülatörünün daha kurulması planlanmaktadır. Ayrıca, F-16 simülatörlerinin ortak uçuşların takip edilebildiği ‘Taktik İzleme Merkezi’ Konya’da kuruldu. F-16 simülatörleri, 360 derece görsel görüş kabiliyetine, gece görüş gözlüğü uyumuna, F-16C uçaklarımızda olan tüm aviyonik ve silah sistemlerinin simülasyonuna ve geniş bir coğrafi bölgeyi kapsayan yükseklik verisi işlenmiş görsel veri tabanına sahiptir. Gerçek uçuşa en yakın hissi verecek seviyede görsel sisteme sahip olan sistemler sayesinde, aynı ve/veya farklı üs komutanlıklarındaki diğer F-16 Simülatör Eğitim Sistemleri ile bilgisayar ağı üzerinden bağlanarak ortak eğitim görevlerini yapabilme mümkün hale gelmektedir. Yakın gelecekte 5 üssümüzde bulunan 20 pilot, simülatörler sayesinde ortak tatbikat yapabilecek, aynı anda eğitim görebilecek."
 
– Bütçeye de olumlu etkisi var
 
Hava Kuvvetleri Komutanlığının üstün vuruş gücüne ve hava savunma görevlerine katkısı olacak sistemin ekonomik olarak da ülke bütçesine olumlu katkı sağladığını belirten Uysal, "F-16 harbe hazırlık ve uçuş eğitimlerinin belirli bir kısmının simülatörler ile gerçekleştirilmesi sayesinde önemli ölçüde tasarruf sağlanacaktır. Pilotlar, F-16 ile uçmaları gereken belirli bir süreyi simülatörlerde eğitimle geçirecek" ifadesini kullandı. 
 
Uysal, düşman kara, deniz ve hava silah sistemlerine karşı her türlü harekat ortamında "Elektronik Harp Sistemleri" desteği ile taktik görevler gerçekleştirebilen pilotların, simülatörler sayesinde havada yakıt ikmali gibi önemli kabiliyetlerin eğitimi yapılabildiğini vurgulayarak, "Özellikle, yüksek maliyetli olması nedeniyle kısıtlı sayıda yapılan havadan havaya ve havadan karaya füze gibi modern mühimmat atışları sanal ortamda sınırsız sayıda gerçekleştirilebilecek. Özellikle bu durum pilotlarımızın savaş eğitimine çok büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.
 
Motor, kumanda ve elektrik arızası gibi acil, gerçek uçuşta denenmesi mümkün olmayan konularda pilotların simülatör ortamında tam eğitim alabildiğini dile getiren Uysal, pilotlara olası zor bir durumda neler yapabileceğini öğrettiklerini anlattı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika