spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Sikorsky S-70i’leri ASELSAN Uçuracak

Seçtiklerimiz

Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında, Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN-Sikorsky işbirliğiyle ilk defa bir Türk firmasının geliştirdiği ve ürettiği yüksek teknolojiye sahip sistemler, dünyada pek çok ülkenin tercihi olan Black Hawk gibi bir hava aracının standart konfigürasyonuna iç oldu. Gelecek 20 sene boyunca dünya genelinde satılacak S-70i Black Hawk helikopterlerinin mühim bir kısmı, Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN’ın aviyonik çözümlerini içerecek.

 

 
300 HELİKOPTERİ KAPSIYOR
 
Proje, Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı ile Türkiye’deki 6 farklı kullanıcının 109 umumi maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatıldı. Buna göre, Sikorsky firmasının S-70i Black Hawk helikopteri, lisans altında üretim modeli ile Türkiye’de üretilecek. Üretim lisansı, Türkiye’nin ileriki dönemlerdeki ihtiyacını da karşılayacak şekilde yekün 300 helikopterin üretimini kapsıyor.
 
Proje kapsamında, helikopterlerde kullanılacak seyrüsefer, haberleşme, elektronik savaş, uçuş ve vazife idare sistemlerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve entegrasyon faaliyetleri Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN tarafından yürütülecek.
 
S-70i Black Hawk helikopterinin var uçuş ve vazife idare sistemi yerine Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN tarafından yazılımı ve donanımı tümüyle ulusal ve orijinal olarak geliştirilmekte olan "Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN Görev Yönetim Sistemi (IMAS)" entegre edildiğinde son konfigürasyondaki helikopter T-70 Kara Şahin helikopteri olarak anılacak.
 
IMAS, yalnızca Türkiye’de üretilecek 109 T-70 helikopterinde değil, aynı zamanda Sikorsky tarafından üçüncü ülkelere satılacak en az 164 S-70i helikopterinde daha kullanılacak. Proje sayesinde, dünyanın en çağdaş aviyonik mimarilerinden birine sahip yeni kuşak bir helikopter Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmetine sunulacak. Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN mühendisleri tarafından tasarlanmış olan aviyonik sistemler aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki pilotlara ve kullanıcılara hizmet verecek.
 
Yazılım ve donanımı en zorlu havacılık standartlarına müsait olarak geliştirilen IMAS, pilotların sayısal kokpit göstergeleri, denetim panelleri ve kumanda birimleri üzerinden helikopter üzerindeki başka bütün sistemleri yönetmesini ve sayısal harita desteği ile uçmasını sağlıyor.
 
 
PAZAR PAYININ ARTIRMADA ÖNEMLİ ADIM 
 
ASELSAN-Sikorsky işbirliğiyle ilk defa bir Türk firmasının geliştirdiği ve ürettiği yüksek teknolojiye sahip sistemler, dünyada pek çok ülkenin tercihi olan Black Hawk gibi bir hava aracının standart konfigürasyonuna iç olacak. Gelecek 20 sene boyunca dünya genelinde satılacak S-70i Black Hawk helikopterlerinin mühim bir kısmı, Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN’ın aviyonik çözümlerini içerecek.

 

 
Dünyanın sayılı helikopter üreticilerinden Sikorsky firmasının S70i Black Hawk helikopterindeki sayısal kokpit göstergelerini ve esas aviyonik sistemlerini Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN’a emanet etmesi, şirketin uluslararası alanda kabul gören bir aviyonik ekipman sağlayıcısı olduğunun en büyük kanıtını oluşturacak. Bu vaziyet, Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN’ın dünya genelindeki pazar payını arttırma hedefine ve marka değerine büyük katkı sağlayacak. Ayrıca Askerî Elektronik Sanayii ASELSAN, dünyada farklı hava vasıtaları için platforma özgü aviyonik çözümler sunabilen az sayıdaki şirket arasındaki yerini daha da sağlamlaştıracak.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika