spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

British Airways CEO’su: Alex Cruz

Seçtiklerimiz

British Airways şu anda istediğiniz yerde mi?

Havayolunun pazardaki rakipleri ile karşılaştırıldığında performansından memnunum.

Fakat potansiyelimizi tam olarak anlamamın hala çok uzağında olduğumuzu düşünüyorum. Amaç havayolunu dünyanın en iyi havayoluna dönüştürmek.

Bunun için gerekli araçlara ve insanlara sahibiz. Ancak henüz olmamız gereken yerde değiliz. O noktaya ulaşabilmek için iç süreçlerimizi ve verimliliğimizi arttırmaya devam etmeliyiz.

Birlikte daha akıllı, daha sağlam ve daha hızlı olmak istiyoruz. British Airways’de kilitli kalmış çok değer var. Havayolu şirketinin karşı karşıya olduğu birçok konuyu ele almasını sağlayacak bir platforma ihtiyacımız var.

British Airways’e bu bahsettiğiniz platformu nasıl bir strateji ile sağlamayı düşünüyorsunuz?

Stratejimiz dört temel üzerine inşa edilmiştir; Müşteri, operasyonlar, verimlilik ve insanlar. Bütün bunlar dijital teknoloji ile destekleniyor.

Örneğin, birbiri ile çok alakalı olarak, henüz yapılanma sürecinde olan birkaç ağ teması mevcut.

İlk olarak şunun farkındayız, artık uzun mesafe, düşük maliyetli taşıyıcı (LCC) seferleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilmekte. Bunun anlamı, daha verimli bir hale gelme çabalarına ek olarak, Kuzey Atlantik boyunca rekabet edebilmek için ABD pazarındaki gücümüzü kullanmaya devam etmemizin gerektiği.

Farklı yaz ve kış tarifeleri başka bir konu. Geçen yıl başlayan süreçte, Heathrow’dan kalkan ve yeni tatil destinasyonlarına giden uçuşları başarıyla başlattık.

Böylece, bu yıl, yaz aylarındaki uçuş sıklıklarını ve destinasyonları artıracağız.

Buna ek olarak, Londra şehrindeki Embraers ile, Bristol’un, Birmingham’ın ve Manchester’ın da içinde bulunduğu Birleşik Krallık’ın bölgesel havaalanlarını daha iyi kullanmamıza izin verecek bazı esneklik avantajlarımız mevcut. Bu büyük bir hacmi temsil etmiyor ve henüz bu hava limanlarında uçak bulundurmayı düşünmüyoruz.

Ancak, bu stratejiyle devam edeceğiz ve British Airways markasını yerel bir kaç havalimanına daha yayacağız.

Filo gelişimi, başarıyla rekabet edebilmek için ne kadar önemli?

British Airways büyük filosu olan büyük bir havayoludur. Bu, filo gelişiminin sürekli devam eden bir süreç olduğu anlamına geliyor. Bu yıl oldukça alışılmadık bir yıl, nitekim sadece bir adet Boeing 787-900 giriş yapacak.

Ayrıca hali hazırda sipariş verdiğimiz Airbus A350-1000’ler, Boeing 787-10’lar ve A320neo’lar da mevcut. Bu uçakların gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz ancak bu maalesef 2018’de başlayacak.

Bu uçaklar işletme maliyetlerini düşürmek ve çevre koruma performansımızı artırmak için hayati öneme sahipler. Muhtemelen yeni uçaklar geldiğinde sahip olduğumuz bir kaç 747-400’ü emekliye çıkaracağız.

747-400 filomuzun üçte ikisi yenilenmiş olsa da ve müşterilerimize yeni gibi gözüküyor olsa da, birçoğu önümüzdeki yıllarda hizmet ömrünün sonuna gelmiş olacak.

Girişimci olarak da bir geçmişiniz var. Geleneksel, eski bir havayolunda gerekli olan değişikliği yeterince çabuk gerçekleştirebilecek misiniz?

Clickair ve Vueling’den önce American Airlines’da 10 yıl geçirdim, bu yüzden büyük bir havayolu ile çalışmanın nasıl olduğunu biliyorum. Yine de, British Airways’in yeniliklere yönelmesi ve yeni ürünleri piyasaya sürmekte hızlanmasının gerektiği doğrudur. Ancak bu, havayolunda çalışan 45.000 çalışanın hepsi için hiç de kolay değil.

Etkin olmalı ve yeni ürünler sunmaya devam etmeliyiz, çünkü hem üst düzey (pahalı) taşıyıcılara karşı hem de maliyet etkin uzun mesafe taşıyıcılara karşı (LCC) karşı rekabet etmeliyiz.

Ama British Airways’de yenilik yaratmayı bilmeyen bir havayolu şirketi değil elbette. Mesela birinci sınıfta 90 derece yatabilen koltuk tipini piyasaya ilk süren havayolu biziz.

Bu ruhu henüz kaybetmedik, ancak çok daha çabuk ve sıklıkla görmemiz gerektiği kesin. Nitekim modern pazarda, üç dört yıl önceki fikirler artık geçerli bile değil.

Fikirleri daha hızlı değerlendirerek yenilikçi ruhumuzu kullanmalıyız.

Cevap hayır olsa bile bir cevap verilmeli. Beklentiler yönetilmeli, ancak yeni fikirlerin üzeri kapatılmamalı. Şirket her zaman dinlemeli.

İleriye dönük olarak hangi teknolojilerin önem kazanacağını düşünüyorsunuz?

Yeni Dağıtım Kapasitesi’ne (NDC) büyük ilgi var. Halihazırda faydasını görüyoruz ve bu yeteneğin bizi nereye götürebileceğini keşfetmek istiyoruz.

Bir de zamanında performans ve mühendislik gibi alanları iyileştirmemizi sağlayan teknolojiler var. Heathrow’da bir elektrikli geri itme aracını test ediyoruz ve dar gövdeli uçakların döndürme zamanında devrim yaratacak bu teknolojiyi kullanmak sureti ile, yerel ekiplerimizle birlikte yeni taşıma prosedürleri tasarlıyoruz.

Ancak yeni teknolojiler gerçekten müşteri deneyimi ile alakalı ve bu deneyim, müşterinin seyahat etmek istediğini bile bilmesinden önce başlamalı.

Bir kanal olarak mobil iletişim, ilham veren alanlarda bile çok daha fazla zamanımızı ve yatırımımızı almaktadır.

Yılın sonuna kadar tamamlanacak olan yeni bir British Airways uygulaması kullanıma sunulacak. Bir havayolu şirketinde daha önce görülmeyen fonksiyonları içerecek.

Avios programımızın etrafında da bir sürü teknoloji geliştiriyoruz. Ortaklıkların sayısı ve müşterilerimizin mil biriktirip yolculuk yapması için yollar her geçen gün artıyor.

Bir de kendi kendine uçağa ulaşma ve salona erişim gibi bariz teknolojilerimiz mevcut.

Heathrow Terminal 5’de, iç hat uçuşlarında, tamamen otomatik süreçlerle arabanızdan inip uçaktaki koltuğunuza kendi başınıza gidebilirsiniz. Ve yine, bu teknolojiyi önümüzdeki aylar ve yıllar içinde daha geniş bir alana yayacağız. Teknoloji, iş planımızın temelini oluşturmaktadır.

Ortaklıklar, bir havayolunun ilerlemesinin tek yolu mu?

Ortaklığın her biçimi -uçuş paylaşımı olsun, havayolu ortaklıkları olsun, ittifak, özsermaye hisse paylaşımı veya tam bir birleşme olsun- sektörümüzün geleceğinde hep rol oynayacaktır. Düşünülen ortaklık derecesinin sunacağı avantajları değerlendirmek her havayolunun kendi inisiyatifindedir.

British Airways’in her türlü ortaklığı mevcut. Güney Afrika’daki Comair’in özsermaye hisselerinin bir kısmına sahibiyiz, Oneworld ittifakının bir parçasıyız ve International Airlines Group’a (IAG) ait olan bir havayolu şirketiyiz.

Tüm bu ortaklık türleri geçerli ve işimiz ile alakalı ve bu tip ortaklıkların endüstri genelinde uygulanmaya devam ettiğine şahit olacağız.

Tabii ki, Avrupa’daki konsolidasyon, düzenlemeler Kuzey Amerika’dan farklı olduğu için aynı seviyede gerçekleşmedi, ancak sektörün mevcut tüm seçeneklere eşit bakacağını düşünüyorum. IAG bu konuda büyümek için mükemmel bir platform sağlamakta.

5-10 yıl içinde British Airways’i nerede görmek istersiniz?

British Airways daha akıllı, daha sağlam, daha hızlı bir havayolu olacaktır. Tamamen dönüşüm geçirmiş bir havayolu şirketi olarak piyasadaki en uygun firma olarak görülmemizi istiyorum.

Müşteri ihtiyaçlarına cevap vereceğiz ve herhangi bir değişime/soruna karşı hazırlıklı olacağız. Bu aksaklıklar büyük ya da küçük olabilirler.

Hatta British Airways’in kendisi ya da IAG kaynaklı bile olabilirler. Havayolu şirketimiz, geçmişte de sektörü etkileyici bir güç olmuştur. Özellikle eski taşıyıcılar arasında piyasaya birçok ürünü ilk kez süren bir havayolu şirketi olmuştur.

Uçmaya devam edeceğiz, koltuklarımız olacak ve uzun mesafe uçuşlarda birçok hizmet alacaksınız. Ancak önemli olan şey, bugün garajlarında fikir üreten girişimcilerin geliştirdikleri fikirlere cevap verebilme becerisidir.

Sektörel düzeyde yenilikçi, hatta dönüştürücü değişiklikler yapmanıza yardımcı olacak yeterli sayıda Yönetim Kurulu Başkanı var mı sektörde?

1990 yılında tezimi küçük ve orta ölçekli şirketler için sayısal teknolojilerin uygulanması üzerine yaptım.

Genellikle “sayısal (dijital) teknolojinin” genlerime kazınmış olduğunu hissediyorum. Masamın üzerinde, üç robota “sayısal teknolojiyi anlamadıklarını” söylediğim bir karikatürüm var.

Ancak sektöre American Airlines ile başladığım, bu yüzden de eski anlayışa da bir miktar hakim olduğum unutulmamalı.

Zorlukları anlıyorum ve British Airways’i bir sonraki seviyeye taşıma fırsatına sahip olduğum için ayrıcalıklıyım. Bu, görevin kritik taraflarını anlamak ve bunun ötesine geçebilmek ile alakalı.

Gerçek şu ki, doğası gereği, değişimlerin ve dönüşümlerin ne zaman ne şekilde geleceğini bilmiyoruz. Ancak bugün tüketici teknolojisinde görülen yeniliklerin, büyük işletmeleri de etkileyeceğini biliyorum.

Havayolu şirketi tecrübesi, bir Yönetim Kurulu Başkanı için hala önemli. Pilotlar, kabin ekibi ve operasyonlar hakkında bilgi sahibi olmak güzel; Sektörel bilet dağıtımımızın karmaşıklığı; Ve hava sahası sorunlarının karmaşıklığı ve havacılığın diğer birçok yönü ile ilgili bilgi sahibi olmak oldukça faydalı.

Ancak eminim ki, özellikle de diğer iş alanlarındaki sanayi bilgisi ile sektörel kültürü birleştirebilen bir çok yönetim kurulu başkanı da mevcut. Bu, özellikle dijital alanda, konu ile ilgili/alakalı olmak demek.

Sektörümüz, birçok yeni genç girişimci tarafından alışılageldik düzeninin dışına doğru itiliyor. Ve sadece havayollarından bahsetmiyorum. Bu gerçeği birlikte kabul etmek, nasıl daha iyi hazırlanabileceğimiz ve daha hızlı tepki verebileceğimiz hususlarında bizlere yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika