spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Savunma sanayi hedef büyüttü

Seçtiklerimiz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Savunma Sanayi Meclisi, Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde toplanarak sektörün gündemdeki konularını görüştü.

Toplantıya konuk olarak katılan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, sektörün büyümesi için ihracat, lojistik hizmetleri ve kamu alımları olmak üzere 3 alan tespit edildiğini kaydetti.

Türk savunma sanayinin dünya ülkelerinden büyük ilgi gördüğünü kaydeden Bayar, yeni teknoloji ile geliştirilmiş ürünlerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’de savunma sanayi alanında önemli bir teknoloji kapasitesi oluştuğunu belirten Müsteşar Bayar, bu durumun ihracata yansıyacağını kaydetti ve “İhracatın devamlılığı açısından güvenilirlik, maliyette etkinlik ve kaliteli üretim çok önemli” ifadesini kullandı.

Lojistik hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte yapılan çalışmaların belirli bir noktaya ulaştığına da değinen Bayar, silah sisteminin sorumluluğunun bundan sonra, beşikten mezara kadar şirketlerde olacağını kaydetti. Bayar, Savunma Sanayi Müsteşarlığı üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bu yönde hizmet verilmesini de içeren bir model oluşturulacağını vurguladı.

Kamuda birçok birimin ciddi teknolojik projelere yatırım yapmaya başladığını ifade eden Murad Bayar, bu yatırımlarda ağırlı olarak kullanılan dış kaynağın yerini, kazandığı tecrübe ve sahip olduğu teknoloji ile Türk savunma sanayinin alabileceğini bildirdi.

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan ise Müsteşarlığın 2011-2016 Stratejik Planı çerçevesinde hedeflerin yükseltildiğini belirtti ve 2016 yılı ciro hedefini 8 milyar dolar, ihracat hedefini de 2 milyar dolar olarak açıkladı. Güldoğan, ihracat hedefinin sektörün performansına göre revize edilebileceğini ifade etti.

TOBB Savunma Sanayi Meclisi Başkanı Yılmaz Küçükseyhan da 2011 yılı sektör cirosunun, sivil havacılık rakamlarının da dahil edilmesiyle beraber 4,4 milyar dolara ulaştığını hatırlattı ve alt sektörlerin cirodaki payını yüzde 34,5 elektronik, yüzde 15,96 kara araçları ve yüzde 13,59 havacılık-uzay olarak açıkladı.

Sektörün ihracatı 1 milyar doları aştı

Toplantıda, savunma sanayi ihracatının 1 milyar doları aştığına işaret edilirken, ihracatın yüzde 36,24 oranında Avrupa ülkelerine, yüzde 32,61 oranında Kuzey Amerika’ya ve yüzde 19,08 oranında ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapıldığına değinildi.

İhracatın alt sektörlere dağılımına bakıldığında ilk 3 sırayı, havacılık-uzay (yüzde 53,02), kara araçları (yüzde 16,06) ve silah/mühimmat/roket/füze (yüzde 11,90) aldı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika