spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Rusya, Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapacak

Seçtiklerimiz

Uluslararası Açık Hava Anlaşması çerçevesinde bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan uçuş Rus An-30B uçağı ile gerçekleştirilecek.
 
Rızhkov, uçuşun Uluslararası Açık Hava Anlaşması çerçevesinde gerçekleşeceğini ve uçağın Eskişehir Havalimanı’ndan kalkacağını belirtti. Kabin içinde bulunan Türk uzmanlarında uçağın belirlenen rota üzerinde uçuş yapmasını sağlayacağını belirten Rızhkov, Türk yetkililerin uçuş sırasında hangi tür cihazların kullanıldığını ve anlaşmaya uyulup uyulmadığını denetleyeceklerini söyledi.
 
Gözlem uçuşu anlaşmaya dahil olan üye ülkeleri askeri faaliyetlerde daha açık ve şeffaf olmaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştiriliyor. Bu Rusya’nın 2016’da gerçekleştireceği ilk uçuş olacak.
 
Açık Hava Sahası Anlaşması, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na üye 27 ülke tarafından 1992 yılında Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de imzalandı. Bu anlaşmanın amacı ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı ve güveni sağlamlaştırmak. Açık Hava Sahası Anlaşması’na katılan devletler birbirlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor. Anlaşmada 34 ülke yer alırken, Rusya bu anlaşmaya 26 Mayıs 2001’de dahil oldu.
Genelkurmay’dan açıklama
 
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlere İlişkin Viyana Belgesi-2011(VB-2011) gereği, Rusya Federasyonu Denetim Timi tarafından 02-05 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye’de VB-2011 Denetimi icra edileceği kaydedildi.
 
  Açıklamada, dört kişiden oluşan Rusya Federasyonu Denetim Timi’nin, 02 Şubat 2016 tarihinde havayolu ile İstanbul’dan ülkeye giriş yapacağı ve Ege Ordu Komutanlığı sorumluluk sahasında denetim yapacağı vurgulanarak, "Denetim timine, ülkemizde bulundukları süre içerisinde Gnkur. 1’inci İsth.Anlz.ve Değ.D. Silahların Kontrolü ve Doğrulama Şube Müdürlüğünde görevli dört kişilik Refakat Timi tarafından refakat edilecektir.
 
  Rusya Federasyonu denetim heyeti, faaliyetlerini tamamlamasını müteakip 05 Şubat 2016 tarihinde İstanbul’dan ülkemizi terk edecektir"

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika