spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Rusya F-35’lerin Sırrını Öğrenecek

Seçtiklerimiz

İngiliz The Telegraph gazetesi, Türkiye’nin S-400 ve F-35’leri eş zamanlı olarak alması halinde F-35’lerin üretiminde kullanılan teknolojilerin Rusya’nın eline geçebileceğini yazdı.
 
Telegraph’da yer alan habere göre, İngiltere 138 adet F-35 savaş uçağı almayı planlıyor. Türkiye ise hem NATO’dan F-35, hem de Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almayı planlıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin iki sistemi de eş zamanlı kullanması halinde, F-35 uçağına ait gizli bilgilerin Türkiye üzerinden Moskova’ya ulaşabileceğini söylüyor.
 
Geçtiğimiz hafta ABD senatosu, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri alması durumunda, F-35’lerin kendilerine teslim edilmemesi gerektiğiyle ilgili kararı onaylamıştı.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan ABD’li Senatör Chris Van Hollen, Ankara’nın F-35 ve S-400’leri aynı zamanda almasıyla ‘ABD’nin ve müttefiklerinin ulusal güvenliğini tehlikeye atacağını’ söylemişti.
 
Hollen şöyle devam etti, "Türkiye’nin her iki sistemi de satın alması, Rusların F-35’in ‘sırlarına’ kolaylıkla erişmesini sağlayacak ve ortaya güvenlik açıklarının çıkmasına sebep olacaktır. Bu kabul edilemez"
 
Benzer açıklama İngiltere parlamentosundan:
 
The Telegraph gazetesine konuşan İngiltere Savunma Eski Bakanı ve Muhafazakar Milletvekili Mark François, "İngiltere F-35’lere çok büyük yatırım yapıyor, bu yüzden Londra bu teknolojinin ‘mahvolmasını’ görmek istemez."
 
Türkiye ilk F-35’ini teslim aldı
 
Türkiye iki hafta önce, düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yetenekleriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığının operasyonel etkinliğini artıracak ilk F-35 uçağını teslim aldı.
 
Öte yandan Türk hükümeti, ABD ve NATO tarafından yapılan ‘tehditlerin’ Ankara’nın S-400’leri Rusya’dan satın almasına engel olmayacağını defalarca belirtti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika