spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Rusya, BMGK’nın MH17 tasarısını veto etti

Seçtiklerimiz

BMGK’da yapılan oylamada, Malezya’nın diğer bazı ülkelerle birlikte hazırladığı tasarıyı 11 ülke destekledi. BMGK’nın daimi üyesi Rusya, kabul edilmesi için yeterli oy alan tasarıyı veto etti. Angola, Venezüella ve Çin çekimser oy kullanan ülkeler oldu.

Oylama öncesinde, BMGK Başkanı Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, 17 Temmuz 2014 tarihinde Doğu Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı Donetsk kenti yakınlarında meydana gelen uçak faciasının kurbanlarını 1 dakika sessizlikle anmayı teklif etti.

İki sayfalık tasarıda, uçak faciası, "uluslararası barış ve güvenliğe tehdit" olarak sınıflandırılıyor ve BM Anlaşması’nın 7. maddesi uyarınca mahkemenin kurulması öngörülüyor.

Mahkemenin kurulmasının ‘tek amacı’ olarak da "Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağın yok edilmesiyle ilgili suçtan sorumlu kişiler için yasal takibatın başlatılması" gösteriliyor. Tasarıda ayrıca tüm ülkelerden mahkemeyle tam işbirliği talep ediliyor.

ÇURKİN: CEZASIZLIĞA PRİM VERMİYORUZ

Oylamanın ardından basın açıklaması yapan Rusya’nın BM’deki Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, "Tasarıya yönelik yasal, pratik ve politik itirazlarının" olduğunu söyledi.

MH17 sefer sayılı yolcu uçağı

Çurkin: Rus uzmanlar MH17 soruşturmasından uzaklaştırıldı

Veto kararının nedenlerini açıklayan Rus diplomat, BMGK tasarısının herhangi bir yasal ve içtihat temelinden yoksun olduğunu belirterek, "Biz defalarca bunu meslektaşlarımıza anlattık, alternatifler üzerinde düşünmeye çağırdık. Ancak tasarıyı hazırlayanlar, işbirliği ruhuyla hareket etmeyi reddetti" dedi.

Olayın uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olarak sınıflandırılamayacağını kaydeden Çurkin, "Rusya, suçluların tespiti ve cezalandırılması amacıyla BMGK’nın 2166 sayılı kararı temelinde, Malezya yolcu uçağının düşürülmesi nedenleri ile koşulların ortaya çıkarılması için tam, bağımsız ve tarafsız soruşturmanın yapılmasına desteğini sürdürmeye hazır. Bugün sergilediğimiz duruşun cezasızlığa prim vermekle hiçbir ilgisi yok" şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika