spot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Rus uçağı için vur emrini kim verdi?

Seçtiklerimiz

Hürriyet yaptığı haberde şu bilgiyi aktardı; “Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’ndan, sınırı geçen uçak için ‘Vurma’ emri almayan Türk pilot, angajman kuralları kapsamında verilen yetkisini kullandı.”

 

Abdülkadir Selvi’nin aktardığı bilgi ise şöyle; “Rus savaş uçağının vurulduğu 24 Kasım sabah 09.20 civarında Şanver Paşa, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı arıyor. “Uyarı yapılmasına rağmen savaş uçağı hızla sınırımıza yaklaşıyor” diyor. Verilerin değerlendirilmesi üzerine Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, angajman kurallarının gereğinin yapılması talimatını veriyor.”

 

“TÜRK PİLOT, ANGAJMAN KURALLARI KAPSAMINDA VERİLEN YETKİSİNİ KULLANDI”

Hürriyet, Türkiye’nin Rusya’ya ait SU-24 uçağını angajman kuralları çerçevesinde verilen emirle mi yoksa F-16 pilotunun inisiyatifiyle mi düşürdüğü sorusunu aydınlatacak önemli ayrıntılara ulaştı. Buna göre, Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’ndan, sınırı geçen uçak için ‘Vurma’ emri almayan Türk pilot, angajman kuralları kapsamında verilen yetkisini kullandı.

 

Türkiye-Suriye hattında devriye uçuşu yapan Türk F-16’larının tüm telsiz konuşmaları Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’nda 7 gün 24 saat düzenli izleniyor.

 

Önceki günkü olayda da Eskişehir’deki komutanlığın radarlarında Rus savaş uçağının Türkiye Hava Sahası’nı ihlal edecek şekilde uçuşu ve Türk F-16 pilotunun Rus uçağına yaptığı, “Himeymim (uçağın çıkış yaptı yer) 020 radial 26 mil pozisyonunda bulunan bilinmeyen hava trafik unsuru. Burası devriyedeki Türk Hava Kuvvetleri. Türkiye Hava Sahası’na yaklaşıyorsunuz. İstikametinizi hemen güneye çevirin” uyarısı, izlenip dinlendi. Eskişehir’deki komutanlıktan ‘Vurma’ emri gelmediği için pilot, angajman kuralları kapsamında verilmiş tam yetkiyi kullanarak Türkiye Hava Sahası’nı ihlal eden uçağa havadan havaya füzeyi ateşledi.

 

ABİDİN ÜNAL, ANGAJMAN KURALLARININ GEREĞİNİN YAPILMASI TALİMATINI VERİYOR

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi’nin yazısının ilgili bölümü:

Bu arada Rus savaş uçağının nasıl vurulduğu ve hangi mekanizmanın işlediği konusunda ulaştığım bilgileri paylaşmak istiyorum.
Rusya’nın Suriye’de operasyonlara başlamasıyla birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında yeni durumu değerlendiren bir dizi toplantı yapıldı. Rus savaş uçakları 3, 4 ve 29 Ekim tarihlerinde olmak üzere üç kez ısrarlı sınır ihlalinde bulundu. Rusya Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak uyarıldığını biliyorsunuz. Ancak Rus savaş uçaklarının ihlalleri üzerine 6 Ekim tarihinde Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığında kapsamlı bir toplantı yapıldı.

 

Burada “Angajman kuralları her ülkeye aynı şekilde uygulanacak mı?” sorusuna siyasi irade cevap verdi. Çünkü Suriye’de keşif uçağımızın düşürülmesi üzerine ilan edilen bu kuralların sadece Suriye rejimi için mi geçerli olduğu, başta Ruslar olmak üzere diğer ülkelere de geçerli olup olmadığı konusunda bir soru işareti vardı. Başbakan’ın, “Angajman kuralları her ülke için geçerli” talimatını verdiğinin altını çizmek istiyorum. Ama Rusların Suriye’de operasyonlara başlamasıyla birlikte yeni bir mekanizma oluşturuldu. Bu mekanizma Türkiye-Rusya ilişkilerinin önemi dikkate alınarak oluşturulmuş bir mekanizma.

 

Diyarbakır’da Birleşik Komuta ve İhbar Merkezi’miz var. Burada dev elektronik haritalardan sınırımızın ötesi 24 saat süreyle takip ediliyor. 24 saat esasına göre bu haritaları takip eden personel görev yapıyor. Elektronik haritaların üzerinde sınırımıza 10 mil, 5 mil yaklaşıldığını gösteren şeritler var. Düşürülen Rus savaş uçağı sınırımıza 10 mil yaklaşınca bu haritalar “SOS” veriyor. 10 mil aşılınca Diyarbakır’daki Birleşik Komuta ve İhbar Merkezi yaklaşan uçağı uyarıyor. Ondan sonra 1 dakika bekleniyor. Uyarı hem uçağa hem aynı anda Rusların Hava Kontrol merkezine gidiyor.

 

Normalde bu uyarı 2 ya da 3 kez yapılıyor. Ama Rus savaş uçağı tam 10 kez uyarılıyor. Angajman kuralları gereği sınırımıza 5 mil yaklaştığı anda vurabiliriz. Ama Ruslarla ilişkilerimiz dikkate alınarak bu uyarı 10 kez yapılıyor. 5 mile girdiği anda vurulmuyor. Sınırımızı ısrarla ihlal edince müdahale ediliyor.

 

Burada yine Ruslara yönelik özel bir mekanizma uygulanıyor.

Angajman kuralları gereği 5 mili aştığı anda daha önce vur emri otomatik olarak pilotlara verilmişken Ruslar operasyonlara başlayınca yeni bir mekanizma oluşturuluyor. Bu yetki pilotlardan alınıyor. Hava Kuvvetleri Komutanına veriliyor. Mekanizma ise şöyle işliyor: Diyarbakır’daki Birleşik Komuta ve İhbar Merkezi’ne ulaşan bilgiler aynı anda Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’nın bünyesindeki “Birleşik Hava Harekat Merkezi”ne ulaşıyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal’ın bu göreve gelmeden önce Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı olduğunu belirtmek isterim.

 

Şimdiki komutan Hava Korgeneral Mehmet Şanver.

Rus savaş uçağının vurulduğu 24 Kasım sabah 09.20 civarında Şanver Paşa, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı arıyor. “Uyarı yapılmasına rağmen savaş uçağı hızla sınırımıza yaklaşıyor” diyor. Verilerin değerlendirilmesi üzerine Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, angajman kurallarının gereğinin yapılması talimatını veriyor.

 

Tekrar altını çiziyorum. Bu mekanizma Rusların Suriye’de operasyona başlaması üzerine Rusya ile ilişkilerimizin önemi nedeniyle hayata geçirilmiş bir mekanizma. Pilotlar değil, Eskişehir’deki Birleşik Hava Kuvvetleri Komuta Merkezi Komutanının uyarısı üzerine Hava Kuvvetleri Komutanı talimat veriyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika