spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Rus turistteki kayıp 617 bin

Seçtiklerimiz

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 2015 senesi ikinci çalışma dönemi toplantısında açıklama yapan AKTOB Başkanı Hacısüleyman, 2015 Antalya turizm gündemi hakkında veri (bilgi) vererek, soruları cevapladı. Türkiye’nin 28 milyar dolarlık turizm gelirinin 15 milyar dolarını Antalya’nın ürettiğini ifade eden Yusuf Hacısüleyman, kentin oluşturduğu potansiyelle memleket ekonomisi açısından önemli bir şehir olduğunu ifade etti. Bu Senenin Türkiye ve dünya turizmi açısından önemli bir sene olduğuna değinen Hacısüleyman, bunun anne sebebinin Rusya’daki kriz olduğunu belirtti . Geçen Senenin eylül ayında başlayan Rus turist sayısındaki düşüşün devam ettiğini kaydeden Hacısüleyman, “Antalya’da şu lahza Rus turist bakımından eksi 617 bin kişideyiz.” diye belirtti .

Talepleri akabinda halk yönetiminin bazı önlemler almakta olduğunu uçak başına destekleme yapıldığını ifade eden AKTOB Başkanı Hacısüleyman, deseklemenin 11 memleket ve 5 havalimanıyla sınırlı kalmasını eleştirdi. Türkiye’nin imaj olumsuzlukları yüzünden Avrupa ülkelerinde de sıkıntı yaşandığını ifade eden Yusuf Hacısüleyman, Avrupa pazarı için yaptıkları destek talebininin karşılık görmemesini tenkit etti. Uçaklara yönelik yakıt desteğinin 15 Eylül – 30 Kasım arasında uygulanacak olmasının ise ge kalınmış bir devinim olduğunu ifade eden Hacısüleyman, paket tur alan insanların bir sene önceden tatillerini planladıklarını ortaya koyarak , ”Teşviğin bu saatten akabinde çok fazla faydalı olacağını düşünmüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

GELİR KAYBI YÜZDE 35

Antalya’nın turist sayısı 12 milyon üzerinden hesaplandığında % 6,7 oranında kayıp olduğunu dile getiren Yusuf Hacısüleyman, ”Bu oranı % 7’de tutabilmek için gercekleşen fedakarlıklar çok fazla daha çok oldu. Şayet konaklama sektörü, tur operatörleri ve uçak şirketleri eski çalışma sisteminde devam etseydi bu eksi % 20’leri bulabilirdi. Kişi sayısı bakımından eksimiz az, gelir kaybı bakımından yaklaşık olarak % 35 civarında bir gelir kaybımız var.” diye açıkladı . Gelir kaybının bütün sektörleri etkilediğini ifade eden Hacısüleyman, Rusya bölgesinden beslenen tesislerin daha erken kapanabileceğini ortaya koyarak , ”Ödeme dengesi bu saatten akabinde bozulacaktır. Bu bir zincirdir. Rus gelmiyorsa,turist gelmiyorsa beni ilgilendirmez deme şansımız yoktur. Ucundan, kıyısından hepimizi etkileyecektir.” diye belirtti .

"2016’DA DÜZELME YOK"

2016’da düzelme öngörmediklerini aktaran AKTOB Başkanı şu şekilde devam etti: “Bu duruma alışmak zorundayız.1 ABD doları şu anda 32 Ruble. Geçen sene 66 Ruble’ydi. İran petrolündeki düşüş Rusya’daki etkileri artıracaktır. Rusya ekonomisi çok fazla güç toparlanacak diye düşünüyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüş tüm sektörleri etkileyecektir.” 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika