spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Rus savaş uçağı Türk hava sahasına girdi

Seçtiklerimiz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’nin Bakanlık’a çağrıldığı ve ‘İhlal tekrarlanmasın’ uyarısı yapıldığı belirtildi.
 
Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u telefonla arayarak tepkilerini dile getirdi.
 
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
 
"Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı  3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.
 
Sözkonusu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağırılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden RF’nin sorumlu olacağı bildirilmiştir.
 
Ayrıca, Sayın Bakanımız  Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u 3 Ekim günü arayarak konuyla ilgili benzer görüşleri tekrarlamış  ve tepkimizi dile getirmiştir. Sayın Bakanımız, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da durumu değerlendiren telefon görüşmeleri yapmıştır. Sayın Bakanımız NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacaktır."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika