spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Rolls-Royce XWB-97 Hizmete Hazır

Seçtiklerimiz

Rolls-Royce Trent XWB motorlarının en yeni ve güçlü modeli Trent XWB-97, aynı zamanda dünyanın en verimli sivil büyük uçak motoru olarak Katar Havayolları’nda hizmete girişinin öncesinde Singapur Havacılık Fuarı’nda boy gösterecek.
 
Sadece Airbus A350-1000 modelinde kullanılacak 97.000 lb itiş gücü üretebilen motor, yakın zamanda bir milyon uçuş saatini geride bırakan ve geniş gövdeli uçaklarda en iyi hizmete giriş performansını gösteren 84.000 lb itici güce sahip Trent XWB motorun başarısı üzerine geliştirildi.
 
İki Trent XWB motor arasında görünüş ve operasyon açısından çok az fark bulunmasına rağmen, yeni modelde kullanılan bir dizi gelişmiş teknoloji, motorun daha fazla güç üreterek uçak performansını optimuma çıkarmasını sağlıyor.
 
Ön türbin aynı sayıda kanatçığa ve bir önceki model gibi 118 inç çapa sahip olmakla birlikte yaklaşık %6 daha hızlı dönüyor. Motorun yanma bölmesi, kompresöre girecek hava miktarının artmasından daha iyi yararlanabilmek için büyütülürken, gerek türbin gerekse yanma bölmesi daha yüksek sıcaklıklarda çalışacak şekilde tasarlandı.
 
Rolls-Royce Mühendislik ve Teknoloji Direktörü Simon Burr, konuyla ilgili görüşlerini “Trent XWB-97, sertifikasyonunu aldığımız en yüksek güce sahip motor. Teknolojinin sınırlarını zorlayarak hazır hale getirdiğimiz bu motorun hizmete girmesini biz de sabırsızlıkla bekliyoruz." sözleriyle ifade etti.
 
Motorda ayrıca yüksek basınç türbin kanatçıkları için yeni malzemeler ve kaplamalar ile, beklenen performans ve verimliliğin motordaki yüksek sıcaklıklarda da elde edilebilmesi için devreye alınan akıllı soğutma sistemi dikkat çekiyor.
 
Geçen yılın sonunda Boeing 787 Dreamliner gövdesinde havalanan Trent 1000 TEN motorun ardından gelen Trent XWB-97, Rolls-Royce’un iki aydan kısa süre içinde hizmete giren ikinci geniş gövde uçak motoru olacak. Üçüncü yeni motor olan Trent 7000’in de bu yıl içinde hizmete girmesi planlanıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika