spot_img
spot_imgspot_img
9.9 C
İstanbul
Pazartesi, 18 Mart 2024

Pilot ve Hosteslerden daha çok vergi kesintisi olacak

Seçtiklerimiz

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Meclis Komisyonu’nda kabul edilen ‘pilot ve kabin memurlarını ilgilendiren vergi kesintisi ile ilgili yasa teklifi sonrası söz isteyerek havacılık sektörünü yakından ilgilendiren kanun konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Komisyonu’nda kabul edilen ‘pilot ve kabin memurlarını ilgilendiren vergi kesintisi ile ilgili yasa teklifi sonrası söz isteyerek havacılık sektörünü yakından ilgilendiren kanun konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 
AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan 71 maddelik kanun teklifinden pilot ve kabin memurlarını ilgilendiren vergi kesintisi teklifi komisyondan geçti.

Yaklaşık 30 bin kişiyi ilgilendiren kanun teklifi ile devletin yılda 375 milyon TL tasarruf etmesi hedeflenirken, CHP Milletvekili Çelebi, “Sonu gerçekten kötü olur, pilotlar kaçarsa uçaklar zaten çalışamaz hâle gelir” ifadelerini kullandı.

 
İŞTE ÇELEBİ’NİN TBMM’DE YAPTIĞI KONUŞMANIN TAM METNİ:
 
Teşekkürler Sayın Başkan.
 
Aynı zamanda bir helikopter, uçak pilotu olarak bazı teknik bilgiler de vermek istiyorum.
 
Şimdi, burada, sektördeki yetişmiş iş gücünün maaşlarından kesilen vergi oranını artıran bir düzenleme var. Nedir o? Hâlihazırda pilotların yüzde 85 maaşı vergiden muaf, şimdi siz bunu yüzde 70’e indiriyorsunuz, artı, sıfıra da indirebilirim diyorsunuz. Yani vergi oranını iyice artırabilirim diyorsunuz. Yani burası, yüzde 85 oranı önemli.

Aslında burada pilotların cebine el atılmaya çalışılıyor, bunun özü bu. Burada herhangi bir sosyal yarayı kapatma yok, sektörde herhangi bir konuyu düzeltme yok. Biraz önce söylediğim gibi, maddedeki istisna oranını yüzde 100’den yüzde sıfır, yüzde 100-yüzde sıfır şeklinde değiştirilebileceği yetkisi, gelecekte bu pilotların maaşlarının aşırı derecede düşmesine sebep olabilecek.

Diğer ülkelerde, Sayın Tanal’ın dediği gibi, bu net sözleşmelerle yapılır ve vergi de işveren tarafından karşılanır, buna müdahale edilemez.

 
Şimdi, bunu kim belirler? Cumhurbaşkanı belirleyemez, bunu piyasa belirler zaten. Bir kural vardır piyasada: Aynı işi yapan aynı ücreti alır. Şu an Emirates pilotuna ne kadar maaş veriyor? 14-15 bin dolar maaş veriyor. Biz ne kadar veriyoruz? 9-10 bin dolar. Zaten en az veriyoruz biz. Siz diyorsunuz ki: Biraz daha kırpayım ben bunu. Bunu yaptığınızda neler olur, hep beraber göreceğiz.

Yani bizde birinci pilot 50 bine yakın alıyor, ikinci pilot 30 bine yakın alıyor. İkinci pilotlar da zaten eğitim döneminde 135 bin euroluk bir eğitimden geçtikleri için, on sene boyunca maaşları kesiliyor, siz: Biraz daha keselim bu ikinci pilotlardan diyorsunuz, bunlar kaçarlar.

 
"BUNUN SONU KÖTÜ OLUR!"
 
Şimdi bir hesap dikkatlerinize sunmak istiyorum: Aylık ciro hesabı, pilotları kaçırmamanız için, aylık bir ciro hesabı. Aylık 5 milyon TL ciro yaptırıyorlar bir uçuş ekibi. Nasıl yaptırıyorlar? Şöyle bir hesap yapalım: 160 yolcu 250 eurodan Avrupa’ya git-gel 80 bin euro yapar; bir uçuş, git-gel, 80 bin euro. Ayda 10 sefer yapsa 800 bin euro. Ne kadar bu? 5 milyon TL ciro yaptırıyor bu bir ekip size, bir uçuş ekibi.

Sizde diyorsunuz ki: Bunların maaşlarından biraz daha vergi yapalım. İşte bunlar kaçarlar. Pilotlar çünkü bizler öyle havada oynaklığı, türbülansı sevmeyiz, stabilite önemlidir, her şeyin net olması önemlidir. Gider Emirates’le anlaşır. 300 tanesi anlaşsa bugün ne yapacaksınız? Uçakların hepsi "ground" olacak yani yerde kalacak.

Uçaklar yerde kaldığında da biraz önceki dediğim hesap devreye girecek, daha fazla zarar edeceksiniz. Gerçekten de böyle olur, pilotları kaçırmayın, kabin memurlarını kaçırmayın ve ayrılıyorlar da son bir senede sorun kaç tane pilot ayrıldı

Türk Hava Yollarından, 300’e yakın pilot ayrıldı, gittiler. Neden? Zaten şu an uçuş sürelerinde aşırı yüklenme ve ücret adaletsizliği var, bu sebeple ayrıldılar bunlar gittiler. Siz diyorsunuz ki: Biraz daha alalım. Bunun sonu gerçekten kötü olur, pilotlar kaçarsa uçaklar zaten çalışamaz hâle gelir.

 
Ayrıca, pilot giderse onun tecrübesi de gidiyor. Tecrübesi giderse tecrübesiz pilotlar geliyor, sert inişler yapıyor; eğitim tekrarı alıyor, bu sefer yine maliyet artıyor dolayısıyla bunları kaçırmamamız gerekiyor. Uçağın maliyetini söylemeye bile gerek yok, zaten siz onları bizden daha iyi bilirsiniz.
 
Burada havacılığın çok çeşitli sorunları var, buraya gelene kadar, onlardan bahsetmek lazım. Mesela, Türk Hava Kurumunda mali kriz var, öğretmensizlikten öğrencilerini uçuramıyorlar. Sağlık Bakanlığı ambulans helikopteri ihalesini ağır aksak yerine getirebiliyor. Orman yangını gibi riskli uçuşları 70’lerden kalma amfibik uçaklarla yapıyoruz. Amatör havacılıkta onlarca madde var, onları sonra açıklarız.
 
Benim söyleyeceklerim bu kadar.
 
Teşekkür ediyorum.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika