spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Personel Yetersizliğinden 700 Uçuşu İptal Etti

Seçtiklerimiz

İskandinavya Hava Yolları (SAS) son 3 ay içinde personel yetersizliği nedeniyle 700’den fazla uçuşu iptal etmek zorunda kaldı.
 
SAS’ın Facebook sayfasında yer alan bilgilerde hafta sonu 24 uçuşun iptal edildiğini, bu hafta içinde de 40 uçuşun iptal edileceği belirtiliyor.
 
Norveç’te yayımlanan Dagens Näringsliv gazetesine göre iptallerin nedeni yeterli personelin olmaması ve SAS’ın personel durumunu göz önüne almadan bilet satması.

Personel sıkıntısının nedeni ise SAS’ın İrlanda’da kurduğu yavru şirketinde çalışanların çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle istifa etmeleri.

 
Dagens Näringsliv’e açıklamalarda bulunan SAS Genel Müdürü Lars Sandahl Sorenen, yaz aylarında yapılacak uçuşları cömertçe planladıklarını belirterek “Bundan sonra daha dikkatli olmayı arzuluyoruz. Sorun büyük bir ciddiyetle ele alınacak” dedi.
 
SAS’ın internet sitesinde uçuşları iptal olan yolcular için diğer uçaklarda yer arandığı ancak bazı merkezlere uçak bulmanın zor olduğu, sorunu kendisi çözen yolcuların giderlerinin karşılanacağı belirtiliyor.
 
SAS’ın uçuşları iptal etmesine sosyal medyadan tepkiler yağıyor. Pek çok yolcu uçuşların iptal olduğu bilgisinin başka bilgi verilmemesinden şikayet ediyor.
 
MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN YENİ ŞİRKETLER KURMUŞTU


SAS, geçtiğimiz yılın şubat ayında İrlanda’da bir alt şirket kurmuş, İngiltere ve İspanya’da yeni iki merkez açmıştı. Uzun vadede rekabet gücünü koruyabilmek, gezi seyahatlerinde aktif rol oynamak ve ucuz bilet satan havayolu şirketleriyle rekabette maliyeti düşürmek için böylesi bir uygulamayı yürürlüğe koyduğunu açıklamıştı.
 
Kararın açıklamasının ardından SAS’ın hisse senetleri yüzde 5 oranında yükseldi. Hisse senedi sahipleri kararı alkışlarken SAS’ta örgütlü sendikalar, uygulamayı çalışanları haklarını kısıtlamaya yönelik bir hamle olarak değerlendirerek protesto etmişti.Norveç’te internet gazetesi ABC Haberleri, iptal edilen uçuşlardan yüzde 80’nin taşeron şirket City Jet ile SAS’ın geçtiğimiz yıl kurduğu İrlanda SAS’da (SAIL) olduğunu yazdı.
 
SAS EKTİĞİNİ BİÇİYOR


Danmarka Sydbank’ın (Güney Bankası) hava yolları uzmanı Jocob Pedersen, daha iyi çalışma koşullarından dolayı SAS’ın daha önce personel sorunu yaşamadığını belirterek “Şimdi şirket taşeron firmaları kullanmanın ve İrlanda koşullarında personel almanın sonuçlarını hissediyor” dedi.
 
Geçtiğimiz aylarda SAİL’de çalışan 26 pilot, Stockholm’de bulunan SAS merkez bürosuna gönderdikleri ortak mektupta tatil günlerinde çalışmaya zorlandıklarına, güvenliğin yeterli olmadığına ve kontratlarının kötü olduğuna dikkat çekmişlerdi. SAS yönetimi, mektubu yorumlamayı reddederek çalışanlarla ‘olumlu bir diyalog’ içinde olduğunu söylemekle yetinmişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika