spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Pegasus: Mağduriyeti engelledik

Seçtiklerimiz

Pegasus Hava Yolları’ndan “Pegasus’un oyunu deşifre oldu” haberleri üzerine yapılan açıklama şöyle:

 

"Çeşitli yayın kuruluşlarında Pegasus Hava Yolları’nın İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş önceliği almak için bazı oyunlar yaptığını iddia eden ve gerçekleri yansıtmayan haberlerin yer alması üzerine aşağıdaki açıklamayı yapmak zaruri olmuştur.

 

Bilindiği üzere İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı pisti, bakım çalışmalarının yapılabilmesi için gece yarısından sabah saatlerine kadar uçuşlara kapatılmaktadır. Pistin açılma – kapanma saatleri meydandaki yoğunluğa göre değişebilmekte ve bu durum, Pegasus dahil bu meydanı kullanan tüm havayolu şirketleri için oldukça zorlayıcı bir operasyon haline dönmektedir. Ayrıca havalimanının mevcut kapasitelerinin yanlış kullanılması, pist bakımlarının yüksek sezonda planlanması, uçakların iniş sırasında aralarında bırakılan mesafelerin fazla olması gibi konularda otoritelerin yapabileceği  önemli iyileştirmeler bulunmaktadır. Bu iyileştirmeler yapılmadığı sürece, hava yollarının rötarların azaltılması konusunda yapabilecekleri de oldukça sınırlı kalmaktadır.

 

Habere konu olan 21 Ağustos 2015 tarihli PC4227 sefer sayılı Gaziantep-İstanbul Sabiha Gökçen gece seferimiz, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na, pistin kapanma saati olan 01:30’dan önce iniş yapamayacağı için Bursa Yenişehir ve Kocaeli Cengiz Topel meydanlarından birine inecek şekilde planlanmıştır. Ancak aynı gece, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalkış yapacak havayollarının seferlerinde gecikmeler yaşanınca, Meydan Müdürlüğü pistin kapatılmasını 30 dakika ötelemiştir. Bu süre zarfında zaten havada olan ve içinde İstanbul misafiri taşıyan uçağımız, pist kapanış saatinin ötelenmesi nedeniyle Sabiha Gökçen havalimanına inebilir duruma gelmiş ve kuleden buraya iniş talep etmiştir.

 

Bu uygulama, uçak içindeki misafirlerin mağduriyetlerinin engellenmesi için alınması gereken en doğru karardır ve havacılık sektöründe diğer havayolları tarafından da yaygınca kullanılmaktadır.

 

Aynı gece uçan PC181 Hatay – İstanbul Sabiha Gökçen, PC127 Adana –İstanbul Sabiha Gökçen ve PC4149 Antalya – İstanbul Sabiha Gökçen seferlerimiz ise pistin kapalı olması üzerine Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’na iniş yapmıştır.

 

Türk sivil havacılığı, İstanbul hava sahasındaki yetersizlikler ve bakıma alınan pistler nedeniyle, en yoğun dönemi olan Temmuz-Ağustos aylarında ciddi sorunlar yaşamaktadır. Havayolu şirketlerinin kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle rötar yapmaları, şirketlere telafisi çok zor ek finansal yükler getirmekte ve misafirleri mağdur etmektedir. Sonuçta kaybeden genel anlamda sivil havacılığımız olmaktadır. Burada hava yollarına düşen görev, gerekli iyileştirmelerin yapılması için bu problemleri ilgili mercilere aktarmaktır.

 

Bu konudaki gerçekleri kamuoyunun bilgisine sunarız…"

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika