spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Pasifik’te Çin için hayalet filo

Seçtiklerimiz

ABD ordusu, Pasifik Okyanusu’nda giderek artan Çin tehdidine karşı, en gelişmiş üç hayalet uçağının çeşitli tesislere konuşlandırılacağı bir çalışma başlattı.

Beş yıl içinde tamamlanması beklenen sürecin ardından, ABD’nin özel filosu Çin kıyılarının karşısında operasyona hazır konuma gelecek.

Popular Science kısa bir süre önce J-15 savaş jetini ilk uçak gemisi Liaoning’de test eden Çin’in en üst düzey silah projelerine göz attı.

ABD, en büyük ekonomik rakibi ve Pasifik’teki güç dağılımında en büyük oyuncu haline gelen Çin’e karşı özel bir filo kurma kararı aldı. 2017’de tamamlanacak aşamalı sürecin ardından, ABD’nin en gelişmiş hayalet uçakları F-22, B-2 ve F-35 Pasifik’te operasyona hazır hale gelecek.

J-20 ve J-21 adında kendi üretimi olan iki hayalet uçağı deneyen ve kısa bir süre önce J-15 savaş jetini ilk uçak gemisi Liaoning’de test eden Çin, Pasifik’teki gücünü artırdığını gözler önüne serdi.

Sarı Çin Denizi’ndeki enerji kaynakları ve Pasifik’te paylaşılamayan adalar nedeniyle artan gerginliği endişeyle izleyen Pentagon, Çin’e karşı Basra Körfezi’ndeki filosuna benzeyen ancak çok daha hızlı bir filo kurmak istiyor.

Wired dergisinde yer alan bilgiye göre, ABD ordusu, bu ayın başında açıklama yaparak, Missouri eyaletinde bulunan 20 B-2’den oluşan filonun, 2013’ten itibaren ve Pasifik ve diğer bölgelerde küçük gruplar halinde uçmaya başlayacağını açıkladı. Bölgeler arasında devriyeler, yılda birkaç defa, birkaç hafta süren görevler halinde gerçekleştirilecek.

SİLAHLAR GÜNCELLENDİ

Yarasa kanatlı B-2 bombardıman uçakları, yeni radar önleyici teknoloji ve iletişim sistemiyle donatılırken, geçmişte bu uçaklar için zor bir görev alanı olarak kabul edilen Pasifik için hazır hale getirildi. 2008 yılında, Pasifik’te ABD’nin özerk toprağı olan Guam Adası’ndaki Andersen Hava Üssü’nde bir B-2 çakılıp infilak etmişti. 2010’da ise bir B-2, motoru alev aldıktan sonra neredeyse kullanılmaz hale geldi.

Bu kazaların ardından B-2’leri Pasifik’ten çekerek yerine B-52’leri gönderen ABD ordusu, şimdi hayalet bombardıman uçaklarını yeniden Büyük Okyanus’a göndermeyi planlıyor.

Andersen Hava Üssü’ne sıkça gönderilen ve Japonya’nın Okinawa bölgesindeki Kadena üssünde bulunan F-22’ler ise pilotların oksijen yetersizliği sorunu yaşamasına neden oluyordu. Hava Kuvvetleri bu sorunun büyük oranda üstesinden gelindiğini belirtirken, Savunma Bakanı Leon Panette geçtiğimi hafta, ‘Japonya’ya yeni F-22’ler gönderileceğini’ belirtti.

Panetta, 2017 itibariyle Japonya’nın Iwakuni bölgesinde de dikey iniş ve kalkış yapabilen F-35’ler konuşlandırılacağını söyledi.

Wired, B-2, F-22 ve F-35’lerin Pasifik’te yalnız olmayacağını ve şu an bölgede görevde olan F-15, F-16 ve A-10 ile diğer savaş uçaklarının desteğini alacaklarını belirtti. Ayrıca, insansız hava araçları ve yeni P-8 devriye uçağı da bölgeye gönderilecek. Bunlara, henüz hizmete girmeyen KC-46 tanker uçağı da katılacak. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika