spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Paraşütle dünya rekoruna atladı!

Seçtiklerimiz

Kaptan Pilot Kaan Özenmiş, ABD’nin İllinois eyaletinde gerçekleştirilen Vertical World Record ya da diğer adıyla World Headdown Formation Record (Dünya Başaşağı Formasyon /Tutuşma Rekoru) atlayışıyla hem en büyük hayalini gerçekleştirdi hem de tarihe geçti. Pilotluğu sağlık ve şartlar elverdikçe sürdürmeyi amaçlayan Özenmiş, bundan sonra da yerel ve ulusal alanda düzenlenecek organizasyonlarda yeni atlayış rekorları kırmak üzere çalışmalarına ağırlık vereceğini dile getiriyor.

Genelde, başarılı kişiler için söylenen, ‘Büyük adam olacağı küçüklüğünden belliydi’ şeklindeki sözler, bugünlerde rekortmen Kaan Özenmiş’e sıkça söyleniyor. Daha küçük yaşlarda gökyüzü tutkusuna yenik düşen Özenmiş, Ankara’da ortaokul son sınıfta okurken ailesinden gizli gittiği paraşüt kulesinden atlayış yapmaya başlamış. 15 yaşında ise THK planörüyle (motorsuz uçak) uçmaya başlayan genç havacı, uçaktan ilk atlayışını 1991’de gerçekleştirmiş. Özenmiş, bir süre ara vermek zorunda kaldığı atlayışlara son 6 yılda ağırlık verip rekora hazırlanmış. Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında 2 binin üzerinde atlayış gerçekleştiren Özenmiş, geçen ay Dünya Başaşağı Formasyon/Tutuşma Rekoru atlayışında yer alarak Türkiye tarihinde serbest paraşütçülük alanında (Skydiving) bir dünya rekoruna giren ve dünya rekortmeni unvanı alan ilk serbest paraşütçü olmayı başardı.

Türk Hava Yolları’nda 11 yıldır görev yapan, son 5 yıldır da kaptan pilot olarak uçuşlarını sürdüren Kaan Özenmiş, uçuş ve atlayışın farklı duygular hissettirdiğini ancak ikisinin de yüksek motivasyon gerektirdiğini söylüyor. Boeing 777-300 ER tipi uçağın kaptan pilotu, ve konsantrasyonun başarı ve mükemmeliyeti getirdiğini ifade ediyor.

HER ŞEY 55 SANİYEDE OLUYOR

Rekor atlayış, 31 Temmuz’da ABD’nin İllinois eyaletinde düzenlenen organizasyonda 164 paraşütçünün ‘el ele tutuşması’ ile gerçekleştirildi. Önce 7 adet paraşütçü atma uçağı, birbirine yanaşık düzende 20 bin feet’e tırmandı. Sonra da, her bir uçaktaki 20 kişiden 10’u, James Bond filmlerindeki gibi atlayış sinyali geldikten sonra kendini boşluğa bıraktı. Ardından diğer 10 kişi atladı ve 20 paraşütçü, uçağı ortalama 4 saniyede terk etti. Diğer uçaktan atlayanlar ise merkezdeki grup etrafında belirlenen sıra ve şekilde yerini alıp, tutması gereken kişinin elini veya kolunu tutarak rekoru gerçekleştirdi. Gelen onayın ardından da, en dıştaki gruplar 7 bin 500 feette, ortadakiler 6 bin 500 feette, en içteki gruplar da 5 bin 500 feette gruptan uzaklaşıp paraşütlerini açmaya başladı ve rekor atlayış tamamlandı. Uçaktan ilk paraşütçünün çıkması ile formasyonun dağılmaya başlaması arasında ise sadece 55 saniye süre geçti.

EN ZORU BAŞAŞAĞI DÜŞÜŞ

Atlayışlarda yüzüstü, sırtüstü, oturarak/başyukarı ve başaşağı şeklinde temel düşüş pozisyonları bulunuyor. Bunların arasında en dengesiz ve düşüş hızı yüksek olanı ise başaşağı (head down) düşüş olarak gösteriliyor. Öğrenmesi ve uygulaması en zor olan bu düşüşte,  saatte 280 kilometre hıza ulaşılıyor. Her 3 yılda bir düzenlenen başaşağı formasyon rekor denemesine kişiye özel gönderilen davetiye ile katılabiliyorsunuz. Bu davetiyelerin verileceği paraşütçüler, 3. yılda düzenlenen seçme kamplarında belirleniyor. 3 gün süren kamplarda, organizasyonda görevli ve serbest paraşütte dünyaca tanınan kişiler tarafından değerlendirmeye tâbi tutuluyor. Değerlendirme formu ve karnesi en iyi olanlar ise rekor denemesi atlayışı için davetiye almaya hak kazanıyor.(zaman)

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika