spot_img
spot_imgspot_img
19.2 C
İstanbul
Çarşamba, 17 Nisan 2024

Obama havaalanı skandalına yorum yaptı

Seçtiklerimiz

G20 zirvesi için Çin’e giden Obama’nın havaalanındaki karşılanma şekli büyük tepki almıştı. ABD Barack Obama yaşananın çok büyütülmemesini istedi.
 
Uçaktan indiği sırada yürüyen merdiven yanaştırılmamasının yanı sıra kırmızı halı da serilmedi. ABD Başkanı Barack Obama G20’ye katılmak için gittiği Çin’de yaşanan skandalı “büyütmemelerini” istedi.
 
“Burası bizim ülkemiz”
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın uçaktan inişi sırasında gazetecilerinde görüntü alması engellendi. Obama’nın heyetindeki bir yetkili ile Çinli yetkilinin arasında tartışma yaşandı. Çinli yetkilinin “Burası bizim ülkemiz” diye bağırdığı iddia edildi.
 
Barack Obama, “Bizim için gazetecilerin işlerini yaparken engellenmemesi ve soru sorabilmeleri önemli. Gezilere çıkarken değerlerimizi ve ideallerimizi arkada bırakmıyoruz. Ama bu sürtüşmeye neden olabiliyor” dedi.
 
Çin, Barack Obama’yı resmen umursamadı!
 
G20 zirvesi için tüm dünya liderleri Çin’e uçtu. Fakat Çin, ABD başkanı Barack Obama’nın gelişini resmen umursamadı. Çin’in bu karşılama tavrı büyük bir tartışma yarattı.
 
New York Times gazetesinde yer alan bir haberde Obama’nın uçaktan inişi için yürüyen merdiven yanaştırılmadığı yazıyordu. Obama’nın bu durumd arka merdivenlerden inmek zorunda kaldığını belirtti. Obama arka merdivenleri sadece yüksek güvenlik gereken yerlerde kullandığına dikkat çekti.
 
Büyük bir kaosla başlayan karşılama törenine gazetecilerin girişide yasaklandı. Gazeteciler uçağın kanadı altında görüntüler almaya çalışırken, Çinli güvenlik güçleri olaya anından müdahele etti. Oralara parlak mavi şerit çekildi.
 
cin-obama-yi-umursamadi
 
DAHA ÖNCE BÖYLE BİRŞEY GÖRMEDİM
 
New York Times muhabiri Mark Lander, “6 yıldır Beyaz Saray’dan bildiriyorum. Gazetecilerin Sayın Obama’nın inişinin izlenmesini engelleyen yabancı bir ev sahibi görmedim” dedi.
 
Meksika’nın eski Çin Büyükelçisi Jorge Guajardo,  “Böyle şeyler yanlışlıkla olmaz. 6 yıl Çin’le ilgilendim. Böyle ziyaretler yaptım. Xi Kinping’i Meksika’ya götürdüm. Çin’de Meksika devlet başkanlarını ağırladım. Böyle şeylerin nasıl yapıldığını iyi biliyorum. En küçük bir detay bile yazılır. Bu bir hata değil” dedi.
 
“Bu bizim için özel değilsiniz demenin bir yolu.”
 
Karşılamanın bir tür küçümseme olduğunu anlatan Guajardo,“Bu bizim için özel değilsiniz demenin bir yolu. Yeni Çin kibrinin bir parçası. Çin milliyetçiliğini teşvik etmenin bir yolu. Çinliler için işe yarayan bir şey”dedi.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika