spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

O uçak kazası BM’ye bağlı bir mahkemede görülmeli

Seçtiklerimiz

Hollanda’nın, geçen sene Ukrayna’da meydana gelen Malezya Havayolları’na ait uçak kazasına ilişkin davanın BM’ye bağlı uluslararası bir mahkemede görülmesini istediği bildirildi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kazada vatandaşlarını kaybeden ülkelerden Malezya, Belçika ve Avustralya’nın yanı sıra uçağın düştüğü Ukrayna ile ilgili davanın BM’ye bağlı uluslararası bir mahkemede görülmesi konusunda görüştüklerini söyledi.

Kazanın yaşandığı ilk günden bu yana kurbanlar için adaletin sağlanmasının temel öncelikleri olduğuna işaret eden Rutte, ilgili ülkelerle uluslararası mahkemenin kurulması için BM bünyesinde destek arayışında olduklarını ifade etti.

Suçluların bulunup yargılanmaları gerektiğine ve bu konuda yalnız olmadıklarına değinen Rutte, "Böyle bir mahkeme faillerin yargılanması şansını sunar" dedi.

İlgili ülkelerin BM Güvenlik Konseyi’ne mahkemenin kurulmasına yönelik bir karar tasarısı sunması bekleniyor.

Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz 2014’te düşen Malezya Havayolları’nın MH17 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur seferi yapan uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatlarını kaybedenlerin 196’sı Hollanda vatandaşıydı.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi geçen sene kazaya ilişkin hazırladığı ön raporunda, uçağın muhtemelen dışarıdan gelen bir nesneyle düşürüldüğünü, pilotaj hatasının söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Ukrayna yönetimi, uçağın füzeyle vurulduğunu iddia etmiş, olaydan Rusya yanlısı ayrılıkçıları sorumlu tutmuştu. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçlamıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika