spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

O kaza ‘pilotaj hatası’ değil ‘teknik arıza’dan kaynaklı

Seçtiklerimiz

Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli olan, pilot albay Yusuf Çetinkaya, özel bir havacılık şirketinde yardımcı pilot olarak göreve başladı. 1998’de ise Atatürk Havalimanı’ndan kaptan pilot Kadir Demirci’yle birlikte Beechraft Süperking Air 350 tipi uçakla deneme uçuşu için havalandı. Ancak uçak kalkıştan kısa süre sonra aprona düştü. Çetinkaya ve Demirci hayatlarını kaybetti. Kaza kayıtlara “pilotaj hatası” olarak geçti.

 

16 YILLIK MÜCADELE

Yusuf Çetinkaya’nın baba mesleğini seçen oğulları Onur ve Soner Çetinkaya, kazanın pilotaj hatasından kaynaklanmadığını ispatlamak için hukuk mücadelesi başlattı. Çetinkaya kardeşler, özel havacılık şirketine maddi-manevi tazminat davası açtı. 2 kardeş, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sundukları dilekçede, kazanın uçuş camiasında bir başarısızlık sayılan “pilotaj hatası” olarak kabul ve ilan edilmesinin acılarını ikiye katladığını belirttiler.

Havacılık şirketi ise bilirkişi incelemesinde kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığının belirlendiğini ifade ederek davanın reddini istedi. Mahkeme ise kazayla ilgili bilirkişiye kusur incelemesi yaptırdı. Bilirkişi raporunda, uçağın yer ile teması kestikten sonra sola doğru istek dışı yönlenmesine neden olan arızanın, pilotaj hatası olduğunu gösteren net bir delil bulunmadığını belirtti.

Mahkeme bu rapor doğrultusunda, kaza tarihinden itibaren yasal faiziyle Soner Çetinkaya’ya 120 bin TL, Onur Çetinkaya’ya da 48 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Havayolu şirketi kararı temyiz etti.

HAYATİ ARIGAN/HABERTÜRK

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika