spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Norwegian Boeing’i suçluyor

Seçtiklerimiz

Hava yolunun uçak üreticisine yönelttiği suçlamalar, aeroTELEGRAPH tarafından edinilen len 79 sayfalık dava dosyasında açıklandı. Şirket, davanın temelinin” Boeing’in ağır ihmali, yanlış/kasıtlı bilgi aktarımı ve  sözleşmenin ihlaline dayandığına” işaret ederek, ekonomik kayba uğradığı savıyla tazminat talebinde bulunuyor.
 
MCAS SORUNU GİZLENDİ İDDİASI
 
Hava yolu, B737 Max’lerin şirkete tanıtımı yapılırken,uçaktaki hataların ve eksikliklerin temelden saklandığını ileri sürerek, “Boeing’in Maxi sunumu bir yalanlar paketiydi.” iddiasında bulundu.
 
Şirketin iddiasına göre, Lion Air ve Etiyopya Havayolları’nın 737 Max kazasında merkezi bir rol oynayan uçuş kontrol yazılımı MCAS hakkında Boeing’in, MCAS’ın işlevinin  müşterilere veya pilotlara açıklanmadığını, 737 Max’lerde motorların değiştirilmiş konumlandırılması nedeniyle yazılım çözümünü gerekli kılan bir denge problemi olduğunu “kasten gizledi”.

BOEİNG 787 "OPERASYONEL FELAKET"
 
“Boeing, Norveç’e ve diğer müşterilere, Max’in son teknoloji olduğunu vaat etti,” diye devam ediyor. «Boeing asla bu sözü tutmadı, hatta planladı bile.» Gerçekte, 737 Max’in uçuş kontrolleri ve kokpit düzeni sadece «eski  uçak» standartına kadar olurdu.
 
B787 Dreamliner de hava yolu tarafından ciddi şekilde eleştirildi. Bir yandan hava yolu, üreticiyi yetersiz üretim standartları ile suçladı; örneğin Boeing’in kanat tanklarındaki yabancı cisimlerle ilgili sorunlarına atıfta bulunuldu. Hava yoluna göre, satın alınan uçaklar “operasyonel bir felaket” haline geldi ve “Boeing’in vaat ettiği maliyet veya rekabet avantajlar” elde edilemedi.
 
MOTORLARI YÜZ DEFADAN FAZLA DEĞİŞTİRME
 
Şirkete göre, “Olağanüstü kusurlar” nedeniyle Dreamliners’ın bakım için aylarca yerde kalması gerekiyordu. Hava yolu bu nedenle 787’lerin motorlarını yüzden fazla kez değiştirmek zorunda kaldı. Sürekli güvenilirlik problemleri vardı ve bunların yerine başka uçaklar kiralamak zorunda kalındı.
 
Şirket ayrıca iptal ettiği beş adet B787 Dreamliner’ alımını iptal etmişti. Boeing firması hatalı olduğunu ve bakım süresi sürecinde en az yüzde 20’si için hizmet dışı olacağını bildiği hava yolunu beş ilave B787 daha almaya zorladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika