spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Norveç’in F-35 Yatırımları Engele Takıldı

Seçtiklerimiz

Norveç’in devasa bir hava kuvveti kurma konusundaki büyük yatırımları ve hayali, deneyimli pilotların ve teknisyenlerin eksikliğinin yanı sıra maliyet hesaplamalarına takılıyor.
 
Norveç’in Aftenposten gazetesine konuşan Norveç Hava Kuvvetleri Baş Generali General Tonje Skinnarland, ”2025’te, dünyanın en modern hava savunma sistemlerinden birine sahip olacağız. En büyük endişem, bunu gerçekleştirmek için yeterli paraya sahip olup olmadığımız.” dedi.
 
Skinnarland’a göre, beklenilen pilot sayısı ile okullarda bu alanda eğitim görenlerin sayısı arasında büyük bir boşluk var. Bu risk, günümüz pilotlarının ve teknisyenlerinin çoğunun emeklilik yaşına yaklaştığı gerçeğiyle daha da artıyor.
 
Skinnarland, ”Durumu şöyle izah edebiliriz. Pahalı sistemler ediniyoruz ama yeterli uzman ve tam olarak kullanabileceğini ekonomik durmunuz yok.” dedi.
 
Ek olarak pahalı eğitim ve yüksek fiyat faktörleri ile uçakların uzun süre havalanmadan yerde kalacağı öngörülüyor.
 
HEDEF 52, MALİYET 8,4 MİLYAR DOLAR
 
Norveç son zamanlarda üs sayısını azalttı, ancak yeni uçaklara büyük yatırımlar yaptı. Bu yatırımlar kapsamında olan dokuz adet F-35 avcı uçağı aldı. Bu sayının toplam 52 olması hedefleniyor. Hedefin faturası ise Norveç tarafına 8,4 milyar dolar olarak yansıyacak.
 
Hedeflenen sayıyı yakalaması ile Norveç Avrupa’da ve dünyada önemli bir hava gücü haline gelmeyi hedefliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika