spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Networkün önemini Hamdi Akın’dan öğrendim

Seçtiklerimiz

Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, gelecek 10 yıl içinde dünyada 500 milyon kişi için istihdam oluşturulması gerektiğini söyledi.
 
Türkiye’nin ilk melek yatırım organizasyonlarından Galata İş Melekleri’nin (Galata Business Angels) düzenlediği GBA Mentor Clinic Buluşması’nda konuşan Özyeğin, ABD’de son 5 yıl içinde yaratılan tüm istihdamın yüzde 90’ınına yakın bir kısmının son 5 yıl içinde kurulan şirketler tarafından oluşturulduğunu belirtti.
 
Dünyanın kaderinin girişimcilik etrafında belirleneceğini, Türkiye’de girişimcilik konusundaki ekosistem oluşumunun belirli bir seviyeye geldiğini vurgulayan Özyeğin, burada asıl kritik olanın bunu sürdürülebilir hale getirmek ve çarpan etkisi ile büyütmek olduğunun altını çizdi.
 
Endeavor olarak bugüne kadar Silikon Vadisi ve Avrupa’dan 80 kadar yatırımcıyı Türkiye’deki girişimciler ile buluşturdukları bilgisini veren Özyeğin, bir girişimcinin neyi yapamayacağını bilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.
 
Özyeğin, geçen yıl bir araştırma yaptıklarını, buna göre Endeavour’daki en aktif 3 girişimcinin günümüz yeni nesil girişimcilerinin yüzde 60’ından fazlasına ya mentorluk ya da yatırım yaptığını söyledi.
 
Yapılan hesaplamalara göre ABD’de 225 bin, İngiltere’de ise 18 binden fazla melek yatırımcı olduğuna işaret eden Özyeğin, bu rakamın henüz Türkiye’de düşük olduğunu ama aynı zamanda burada büyük bir fırsat olduğu anlamına geldiğini de anlattı.
 
"Networkün önemini Hamdi Akın’dan öğrendim"
 
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise şu anda Pegasus’taki yatırımlarının eksi 60 milyon dolar olduğunu, koydukları parayı geri aldıkları gibi bir de üstüne para aldıklarını söyledi.
 
Kendisinin dünyanın en başarılı girişimcisi olduğunu belirten Sabancı, "Bir kere ben doğuştan girişimciyim. Babamı doğru seçmişim, annemi doğru seçmişim, eşimi de doğru seçmişim. Bana ‘İnsanlar eşit doğuyor, eşit ölüyor’ diyorlar. İnsanlar eşit doğmuyor bu bir gerçek. Ama yolda giderken insanların aldığı kararlar, insanların bu dünyada ne kadar iz bıraktığını gösteriyor. Bu çok önemli" diye konuştu.
 
Bir network geliştirmeye çalıştığını, ne kadar iyilik yapılırsa bunların insana geri döndüğünü belirten Sabancı, networkün ne kadar önemli olduğunu Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’dan öğrendiğini dile getirdi.
 
Girişimci adaylarına ürünlerini çok beğenmemeleri tavsiyesinde bulunan Sabancı, "Ürünü çok beğenirseniz kendi çocuğunuz gibi tutarsınız ve sadece size ve sizin gibilere hitap eder. Eğer biz kendimize göre havayolu yapsaydık ya hep business class olurdu ya da özel uçaklar olurdu. Ama kaç kişi kullanırdı ki?" ifadelerini kullandı.
 
Galata Business Angels Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli de şu anda 26 üyeleri olduğunu, hepsinin değişik sektörlerden geldiğini söyledi.
 
Şu ana kadar 15 girişimciye, 5 milyon doların üzerinde para yatırıldığı bilgisini veren Kurttepeli, bunlardan 6 tanesinin ikinci yatırımını aldığını, kimisinin de yurtdışına açıldığını dile getirdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika