spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

NASA Uzayda Yaşam Arayacak

Seçtiklerimiz

 
James Webb Teleskobu 2018’de Huble’ın yerini alacak. Huble’a kıyasla uzayı daha detaylı br biçimde inceleyebilecek olan James Webb’in dünya dışı yaşamın keşfinde de etkili olması bekleniyor.

 

NASA uzayda yaşam arayacak

Amerikan Havacılık ve Uzay Diaresi’nin (NASA) James Webb Teleskobu 3 yıl içinde kullanıma girecek.
1990 senesinde Discovery uzay mekiği tarafından yörüngeye taşınan Hubble Uzay Teleskobu’na oranla 3 kat büyük merceklere sahip olan teleskop, Hubble’dan elde edilen verilerin de 100 kat fazlasını elde edecek.
 
2018 yılında yörüngeye gönderilmesi planlanan teleskop için NASA bilim insanları oldukça umutlu. 25 yıl boyunca uzay ile ilgili pek çok bilinmezi aydınlatan Huble’ın yerini alacak James Webb Teleskobu’nun dünya dışı yaşamın keşfinde de etkili olacağını düşünüyor.
 
Yıldızlardan yayılan ışık, ışık hızıyla ilerliyor. Bu yüzden yıldızlara bakarken aslında geçmişe bakıyoruz. Bu yüzden teleskoplar yıldızların milyonlarca yıl önceki halini inceleyebiliyor. 8.8 milyar dolara mal olan James Webb Teleskobu sahip olduğu teknoloji sayesinde evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan Big Bang’den (Büyük Patlama) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.
 
NASA’nın önde gelen bilim insanlarından Ellen Stofan, geçtiğimiz haftalarda ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen bir kongrede yaptığı konuşmada “Önümüzdeki 10 yıl içinde Dünya dışında yaşam olduğuna dair güçlü verilere ulaşacağımıza ve 10 ila 20 yıl içinde de kesin kanıtı elde edeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı.
 
Galaksimizde Dünya benzeri 200 milyar gezegen olduğuna dikkat çeken bilim insanları, yeterince bilgi birikimine ve teknolojiye sahip olduklarını ve James Webb Teleskobu sayesinde söz konusu keşfin yakın bir zamanda gerçekleşebileceğini belirtiyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika