spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Nasa Uyardı! Felaket Damla Damla Yaklaşıyor

Seçtiklerimiz

İşin daha da kötüsü ise artık geri dönüş yok. NASA’ya göre insanlar birnevi kendi sonunu kendi hazırladı. Buzullar eriyor, denizler yükseliyor, havalar ısınıyor, büyük devletler çözümsüzlükte direterek dünyanın sonunu hazırlıyor. Kapitalist sistem hep üretip hep satarken dünyanın sonu gittikçe daha da yaklaşıyor.
 
Antarktika’da her yıl milyarlarca ton buzulun eridiğini vurgulayan bilim adamları  son 50 yılda sıcaklıkların 3 derece arttığına vurgu yapıyorlar. Gerekli ve yeterli önlem alınmadığı takdirde felakatin artarak devam edeceği tartışmasız bir gerçek.İklim değişikliğiyle ilgili çalışma yapan uzmanlar, Antarktika’da hızla eriyen buzulların dünyayı yeniden şekillendirebileceğini ifade ettiler. Son 50 yılda artan hava sıcaklıkları bu değişimi tetikleyecek en önemli etki olarak gösteriliyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) uydu hesaplamalarına göre son dönemde yılda 130 milyar ton buz denize karışıyor. İklim değişikliğiyle ilgili çalışma yapan uzmanlar, Antarktika’da hızla eriyen buzulların dünyayı yeniden şekillendirebileceğini ifade ettiler. Son 50 yılda artan hava sıcaklıkları bu değişimi tetikleyecek en önemli etki olarak gösteriliyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) uydu hesaplamalarına göre son dönemde yılda 130 milyar ton buz denize karışıyor.

 

Bu rakam azımsanmayacak büyüklükte bir rakam. Öyleki 102 katlı 356 bin Empire State binasına ya da 1.3 milyar olimpik havuza eşit bir rakam. Uzmanlar, ısınmanın artık geri dönülemez bir noktada olunduğunu ifade ediyor. Yani bundan sonra geriye dönüş artık imkansız denilebilecek kadar zor. 

 

İklim değişikliğinin Antartika’daki rüzgarın şeklini değiştirdiği, sıcak suyun kuzeye, Batı Antarktika buzulunun altına yöneldiği, bunun da erimeyi hızlandırdığı belirtiliyor.Bugünkü şartlarda okyanuslar yılda 0.3 milimetre kadar yükselecek.Erime, bazı uzmanların tahmin ettiği gibi durdurulamassa, deniz seviyesindeki yükseliş artmaya devam edecek.
 
En kötü senaryoya göre, deniz seviyesindeki artışın yüzyıl içinde 3 metreyi bulabileceği belirtiliyor.
Bunun gerçekleşmesi durumunda New York ve Çin’in Guangzhou gibi ünlü kıyı kentleri her yıl 1 trilyon dolarlık sel zararıyla karşı karşıya kalacak.
 
Uzmanlar, dünyanın kaderinin buzullardan erime hızına bağlı olduğuna ve iklim değişikliğini önleyecek adımların gecikmeden atılması gerektiğine dikkat çekiyor.
 
Uzmanlar, birçok adanın tamamen suyla kaplanacağı uyarısı yapıyor.
 
İnsanlar kendi sonunu kendi hazırlıyor. Bilim adamlarına göre felakete ramak kaldı. Buzullar damla damla eridikçe deniz suyu yüksekliği artacak. Önce adalar sonra ülkeler suyun altında kalacak. Artık geriye dönük önlem almak imkansız denilecek kadar zor. Hayatı hızlı ve kaliteli yapamak için teknolojiye verilen hız dünyanında sonunun hızlı gelmesine neden olabilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika