spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

NASA, Mars’ta sıvı halde su buldu

Seçtiklerimiz

NASA, Mars Yörünge Kaşifi (MRO) uydusu tarafından elde edilen fotoğraflarda sıvı su akışına ait izler bulunduğunu tespit etti. Yapılan açıklama, kutup ve ekvator bölgelerinde buzul olduğu bilinen gezegende sıvı halde su bulunduğunu da ortaya koydu ve yaşam olasılığını daha da güçlendirdi.

 
MRO tarafından 2011’den bu yana elde edilen fotoğraflarda tespit edilen çizik şeklindeki yapıların, tuzlu sıvı su akışıyla oluştuğuna kesin gözüyle bakılıyor. Mars’ın orta enlemlerindeki yamaç bölgelerde öne çıkan karanlık çizgiler halindeki yapıların, gezegenin bahar aylarının sonunda oluşmaya başladığı ve sıcak aylarında su akışına tanık olduğu anlaşıldı.

 

"SANILANDAN DAHA ÇOK YAŞAMA OLANAK SAĞLADI"

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmada, gökbilimciler modern günümüzde Mars’ın yüzeyinde su akışı olduğuna dair ilk ‘yörünge bulgusunu’ elde ettiklerini belirtti. Araştırmada yer alan Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Lujendra Ojha, ‘Mars’ın elde edilen son delillerle sanılandan daha çok yaşama olanak sağladığını’ söyledi. Ojha, 2011’den bu yana sürdürülen çalışmalar kapsamında, karanlık çizgilerin oluştuğu dört farklı bölgeye ait çok sayıda fotoğrafın analiz edildiğini ve sıvı su tespitinin uzun çalışmalar sonunda geldiğini belirtti. Söz konusu akıntı çizgilerinin 0,5 ile 5 metre genişliğinde olduğu ve yüzlerce metre uzunluğa erişebildiği belirtildi. Yeni keşif hakkında açıklama yapan Arizona Ünivesitesi’nden Alfred McEwen, "Yapılan uzun araştırmalar sonucunda yapılabilecek en iyi açıklama, tuzlu su akıntısı olduğu yönünde" ifadesini kullandı.

 
Mars yüzeyindeki karanlık çizgiler sıvı su akışından kaynaklanıyor

KİMYASA ANALİZLER DOĞRULADI

Al Jazeera Türk’te yer alan bilgilere göre NASA, yıllar süren araştırmalar sonucunda çizgilerin su varlığına işaret ettiğini yapılan kimyasal analizlerle doğruladıklarını açıkladı. MRO üzerinde bulunan CRISM donanımı ile yapılan analizler çizgilerin su molekülleri barındırdığını gösterdi. Görünür-kızılötesi spektrometre ile yapılan analizler, Mars’ın sıcak aylarında akıntı çizgilerinde sulu tuz kristalleri oluştuğunu gösterdi. Curiosity uzay aracı da kısa süre önce Mars yüzeyinde sıvı oluşumu yaşanıyor olabileceğine dair bulgular elde etmişti. Gökbilimciler, halen mikrobiyolojik yaşam saklıyor olabileceği düşünülen Mars’ta bu ihtimalin artık çok daha yüksek olduğunu düşünüyor.

 
Mars yüzeyindeki su akıntısı izleri birçok bölgede gözlemlendi
 
FİLME GÜNLER KALA… 


Açıklamanın, 2 Ekim Cuma günü vizyona girecek olan Hollywood yapımı “Marslı” filminin izleyiciyle buluşmasına günler kala yapılması dikkat çekti. Ridley Scott’ın yönettiği ve Kızıl Gezegen’de mahsur kalan bir astronotun hayatta kalmak için verdiği mücadelenin anlatıldığı filmin başrolünde Matt Damon oynuyor. Film, Andy Weir’in aynı adı taşıyan kitabından beyaz perdeye uyarlandı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika