spot_img
spot_imgspot_img
7.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

NASA elektrikli uçağı X-57’yi duyurdu

Seçtiklerimiz

Amerikan uzay dairesi NASA, yeni elektrikli uçağı X-57‘nin resmi duyurusunu gerçekleştirdi. Sadece elektrikle çalıştığı için sıfır emisyonlu bir hava aracı haline gelecek X-57, daha az enerji tüketimi ile verimlilik konusunda da önemli bir mihenk taşı olmak istiyor.

 

 
NASA X-57 için şimdilik “göklerin Tesla’sı” yakıştırması yapılıyor. X-57’nin tasarımı bilindik uçaklara göre biraz daha farklı. Kanat üstünde boydan boya motorlar yer alıyor, kanat üstündeki motorların sayısı 14 adet. Elbette NASA uçağı en başından tasarlamadı, elektrikli uçak X-57, hali hazırda motorlu olarak kullanılan Tecnam P2006T modeli üstüne kurgulanmış. Modifiye edilen uçak, elektrikli bir yapıya devşirilmiş ve NASA’nın X-57 prototipi ortaya çıkmış.

 

 
NASA , X-57 kod adının yanına bir de Maxwell isimini koymuş. X-57 Maxwell adıyla anılan uçağın Maxwell ismi, James Clerk Maxwell’den geliyor. Bildiğiniz gibi Airbus da elektrikli uçağı E-Fan ile başarılı bir uçuş gerçekleştirmişti. Önümüzdeki 20 yılda tüm ticari uçakların elektrikli olması beklenirken NASA’nın X-57’nin ise ilk test uçuşunu önümüzdeki yıl gerçekleştirmesi bekleniyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika