spot_img
spot_imgspot_img
21.8 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

Muğla’da yabancı turist sayısı düştü, yerli arttı

Seçtiklerimiz

TÜROFED Başkan Yardımcısı Torunoğulları:
 
– "2014’te 3 milyon 300 bin yabancı misafir Muğla’ya gelmiş. Bu rakam 2015 yılında da 3 milyon 100 bin olarak görülüyor. Böyle bakıldığında bölge için yüzde 6’lık bir düşüş söz konusu. Yerli misafirde ise yüzde 17’lik bir artış oldu"
 
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, Muğla’nın bu yılki turizm sezonunu yabancı ziyaretçide yüzde 6 düşüş, yerli turistte ise yüzde 17’lik artışla kapattığını bildirdi.
 
Torunoğulları, FETOB’un sezon sonu değerlendirme toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’da rublenin dolar ve avro karşısındaki zayıflığı nedeniyle ülke turizmine negatif yansımasının olacağını, geçen yıl tahmin ettiklerini söyledi.
 
Bu yıl beklenen düşüşün gerçekleştiğini ve Rusya’daki durumun devam ettiğini kaydeden Torunoğulları, 2016 sezonunda da aynı durumun yansımasını beklediklerini anlattı.
 
Türkiye’nin Rusya pazarı dışında tutulduğunda ortalama yüzde 10’luk bir düşüşle tamamladığını ifade eden Torunoğulları, "2014’te 3 milyon 300 bin yabancı misafir Muğla’ya gelmiş. Bu rakam 2015 yılında da 3 milyon 100 bin olarak görülüyor. Böyle bakıldığında bölge için yüzde 6’lık bir düşüş söz konusu. Yerli misafirde ise yüzde 17’lik bir artış oldu" dedi.
 
– "Sektör için bir takım hamleler yapılmalı"
 
Torunoğulları, bu rakamların sağlanması için sektörün ciddi tavizler verdiğini, Rusya ile ilgili sıkıntılar ortaya çıktığında ve ilk oluşan rezervasyonları gördükten sonra indirimlerin süresini uzattıklarını dile getirdi.
 
Eylül sonuna kadar ekim ayı satışı için aksiyonları devam ettirdiklerine değinen Torunoğulları, bu rakamların oluşturulmasında sektör temsilcilerinin büyük fedakarlığı olduğunu vurguladı.
 
2016 turizm sezonunun daha iyi geçmesi için çalışmalar yapılması gerektiğine işaret eden Torunoğulları, şöyle konuştu:
 
"Tur operatörlerinin uçak başı verilen 6 bin dolar ücretin sektörden gelen talepler dikkate alınarak ülke sayısı artırılıp 2016 için de kesinlikle devam ettirilmesi gerekiyor. Çünkü, hala Irak ve Suriye’de savaş ortamı bitmiş değil. Ülkemizde de terör olayları kesilmiş değil. Bunları gözeterek planımızı yapmamız lazım. Bunlar olursa bir nebze şartlar lehimize dönebilir. Sektör olarak bir takım hamleler yapmazsak 2016 sezonu bu yıldan çok farklı olmayacaktır."
 
– "İngiltere başka pazara kayabilir"
 
Yavuz Torunoğulları, bu yıl İngiltere’den tüm dünyaya çıkışta yüzde 12’lik bir artış yaşandığına dikkati çekti. Türkiye’nin ana pazarının İngiltere olduğunu kaydeden Torunoğulları, İngiltere’de de Türkiye’nin birinci pazar olmasına rağmen rakamların eksiyi gösterdiğini vurguladı.
 
Torunoğulları, hem sektörün hem de bakanlığın konuyla ilgili olumlu bir hamle yapması gerektiğini, aksi takdirde İngiltere’nin başka pazara kayabileceğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika